Editorial Un american, un român și un ministru se întâlnesc cu un robot. Ce spune fiecare?

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Listarea UiPath la bursa din New York a produs o nouă mutație a virusului răspândit printre cei care se pricep la orice. După fotbal, politică, microbiologie și tehnologii genetice, acum a venit rândul antreprenoriatului și al softurilor de automatizare să fie comentate de-a lungul rețelelor.

Până la urmă nici nu e rău. Succesul UiPath ar putea inspira și alți antreprenori să viseze.

Problema apare atunci când însuși ministrul economiei se agață de viitura comentariilor și nu trece prin filtrul critic câteva realități simplu de înțeles și corectat. Citez din dl Năsui: “UiPath este exemplul tipic pentru capitalism. O societate complet privată. Fără contracte cu statul. Fără bani de la stat. Făcută fără nicio strategie cincinală de stat.”

Dl ministru elogiază lipsa contractelor și investițiilor statului cu un entuziasm suspect care ne poate duce la o singură concluzie: discursul politic pe bază de lozinci este mult peste înțelegerea mecanismelor economice.

Nu e greșit pentru nicio companie să aibă contracte cu statul. De fapt e benefic și pentru companie și pentru stat, inovația apărând de cele mai multe ori în sectorul privat. E greșit ca în 2021, într-o funcție vitală în statul român, să nu reflectezi mai profund la rolul statului în sprijinirea companiilor private și să emiți platitudini invalide economic.

A nu avea contracte cu statul este doar la noi o virtute, alimentată popular de deceniile în care a avea contract cu statul însemna și o doză de corupție. Însă dl ministru nu trebuie să alunece pe acest populism. În timp ce el pozează extatic în fața acestei realități, multe alte state au contracte cu UiPath.

Până la urmă, UiPath vinde soluții de automatizare a sarcinilor repetitive care să eficientizeze activități de rutină. Creează softuri robot pentru ca oamenii să nu mai facă sarcini robotice. De exemplu, să pună cap la cap dosarele cu șină de care se tot împiedică statul român în relația sa cu cetățenii și cu mediul privat. Și se împiedică.

La final, o perspectivă. Unul din clienții se stat ai UiPath este IRS, celebrul fisc din Statele Unite. Semn că eficientizarea colectării taxelor este relevantă pentru statul american. Poate ar fi fost mai nimerit pentru dl Năsui să aplaude listarea la bursă anunțând că oferă primul contract guvernamental către companie pentru automatizarea activităților înțepenite și superficiale din Ministerul Economiei sau măcar are intenția. 

Partenerii noștri