Un plan național de redresare unește, nu dezbină! Capisci?

Data actualizării: Data publicării:
Dragoș Pîslaru
Dragoș Pîslaru
Europarlamentar Renew Europe
Dragoș Pîslaru, europarlamentar, co-președinte REPER, Președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European Profesor, cercetător, antreprenor, apoi ministru, Dragoș Pîslaru este în prezent co-președintele partidului REPER și membru al Parlamentului European. Afiliat în Parlamentul European în grupul politic Renew Europe, Dragoș Pîslaru este co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență și REpowerEU și a fost ales în ianuarie 2022 președintele Comisiei de Ocupare a forței de muncă și Afaceri sociale (EMPL).
Tana Alexandra Foarfă
Tana Alexandra Foarfă
Consilier politic, Parlamentul European
Dragos Pislaru
Foto: Dragos Pislaru/facebook

Peste 670 de miliarde de euro așteaptă să fie accesate de statele europene, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, pentru a repara efectele pandemiei de COVID-19. O șansă istorică pentru guvernele europene să își reformeze politicile publice și să investească în viitor.

Redactarea unui plan național de redresare și reziliență, suficient de solid și coerent pentru a primi aviz pozitiv de la Comisia Europeană și prin urmare acces la fonduri, nu este o sarcină ușoară. Planul trebuie să fie un pachet complet și coerent de reforme și investiții în tranziția verde, transformarea digitală, în competitivitate economică, în sănătate și capacitate instituțională, în incluziune socială, în copii și tineri. Și nu trebuie să fie un instrument ideologizat politic, care să dividă societatea, ci din contră, un plan pentru a oferi tuturor cetățenilor speranță și încredere în viitor.

Din păcate, guvernul Italiei nu a înțeles acest lucru. În mijlocul unei pandemii care a cauzat cea mai mare pierdere de vieți omenești din Italia de la Al Doilea Război Mondial încoace, cu consecințe economice dezastruoase, partidul Italia Viva s-a retras din coaliția de la guvernare. Miniștrii responsabili de agricultură și familie, ambii membri ai Italia Viva, partid condus de Matteo Renzi, au demisionat din funcție și au lăsat guvernul lui Giuseppe Conte într-o situație critică.

Motivul? Neînțelegerile cu privire la conținutul planului național de reforme și investiții. Italia va beneficia de nu mai puțin de 209 miliarde de euro pentru a combate efectele pandemiei, iar premierul Conte se află de o perioadă bună de timp la cuțite cu fostul premier Renzi, fiind acuzat de lipsă de transparență și claritate în redactarea planului, dincolo de criticile generale legate de gestionarea pandemiei.

Premierul Conte este acuzat că nu a luat în calcul propunerile venite de la ceilalți miniștri, partidul lui Renzi insistând pe reforme și investiții pe termen lung în educație, sănătate și cultură. Un alt punct criticat de Renzi a fost modul de gestionare al planului, care l-ar fi avut responsabil pe Conte pentru monitorizare, împreună cu ministrul economiei și cel al industriei. Noul plan, reactualizat marți, nu spune nimic despre gestionare, însă crește sumele pentru educație și cercetare, sănătate, cultură și turism.

Planul a fost aprobat de guvern miercuri, cu abținerea miniștrilor desemnați din partea Italia Viva, iar acum trebuie să treacă votul parlamentului, unde Italia Viva are 18 membri în Senat care pot înclina balanța.

Dar un plan nu poate fi implementat fără un guvern. Așa că cei doi parteneri de coaliție rămași, Partidul Democrat al lui Conte și Mișcarea 5 Stele trebuie să găsească o soluție de guvernare.

Vor renegocia un nou acord cu Italia Viva, fapt care va duce la o realocare a portofoliilor în guvern? Va demisiona Conte și va încerca să formeze o nouă majoritate în Parlament cu partidele minoritare?

Este clar că o soluție trebuie găsită rapid, fiindcă organizarea de alegeri noi ar fi un act iresponsabil. Cetățenii au nevoie de certitudine, iar planurile naționale trebuie trimise la Comisia Europeană până cel târziu în luna aprilie în stadiul final.

România nu trebuie să ajungă niciodată în această situație. USR PLUS va asigura stabilitatea necesară acestui guvern și va livra planul național care ne va aduce 30 de miliarde de euro. Niciodată nu vom fi de acord cu utilizarea planului național de redresare și reziliență în scop de câștig de capital politic.

Astfel de jocuri nu își au locul atunci când ai o responsabilitate uriașă asupra viitorului cetățenilor. Avem nevoie de încredere și speranță, de mesaje pozitive de construcție, de lucruri făcute în folosul direct al oamenilor pentru ca să evităm radicalizarea societății. Soluția cea mai bună pentru a combate ignoranța și naționalismul antisistem sunt educația și oferirea de oportunități concrete și acces la o viață mai bună tututor românilor.

Partenerii noștri