Editorial USR PLUS s-a poleit cu AUR

Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu
Vicepreședinte al Senatului
Alina Gorghiu este Vicepreședinte al Senatului României, din septembrie 2018. A fost primul președinte femeie din istoria PNL.
alina gorghiu facebook 10 07 2015

Demersul celor de la USR PLUS nu face nimic altceva decât să legitimeze o formațiune politică toxică.

Alianța cu AUR, și nu oricum, ci în scopul dărâmării propriul guvern, este iresponsabilă și împotriva tuturor promisiunilor făcute propriului electorat.

Votanții și membrii USR PLUS ce spun despre ocolirea valorilor europene, replicarea practicilor pesediste și promovarea unui partid de extremă dreapta?

Ce părere ar avea partenerii europeni ai USR PLUS, grupul Renew Europe, despre asocierea cu AUR, expresia toxică a anti-europenismului, a populismului și regresului social? Parcă vorbeam despre progres și statul de drept. Nu spunea însuși vicepremierul Dan Barna că „AUR este un partid de extremă dreapta.”? Axa Barna-Cioloș-Simion va aduce România mai aproape de Occident? Evident că nu, cât timp USR PLUS se alătură extremiștilor de la AUR la aceeași masă. Altfel, de ce mai spunea Barna că ura, violența și xenofobismul definesc partidul AUR?

Președintele Klaus Iohannis a punctat corect: alianța cu AUR discreditează USR PLUS, este un „afront” adus tuturor românilor care i-au votat la ultimele alegeri parlamentare.

Există o îngrijorare internațională, nu doar internă, cu privire la alianța cu un partid anti-european al cărui laitmotiv este ura și intoleranța.

Nu există supărare așa mare care să justifice alianța cu un fenomen politic pe care întreaga comunitate europeană încearcă să îl combată, încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Și vă spun care este opinia mea despre asocierea USR PLUS-AUR, folosind exact cuvintele vicepremierului Barna: „dacă dăm oricât de mic credit unui astfel de partid, nu știu unde putem ajunge.” Lozincile populiste, indignarea zgomotoasă, dar fără substanță și retorica agresivă anti-sistem folosite în declarațiile celor de la AUR erodează democrația și subminează politicile cu adevărat bune și eficiente pentru dezvoltarea socio-economică a României.

În acest tip de asociere vrea USR PLUS să investească?

Doleanțele USR PLUS cu privire la guvernare sunt, în cel mai bun caz, de formă. Ce trebuie să înțeleagă este că nu există vedete în Guvern! Așa că este cinic cum disputa privind blocajul desființării SIIJ a declanșat, pentru USR PLUS, o criză de o asemenea amploare la nivelul Coaliției.

Nu este fizică cuantică. Toată lumea cunoaște mersul lucrurilor. Spre exemplu, dacă într-o companie privată un director s-ar pune de-a curmezișul în calea tuturor deciziilor, firesc este să fie reevaluat! Așa este și la guvernare. Este inacceptabil ca ministru să eșuezi opt luni de zile să deblochezi desființarea SIIJ (condiție de accedere a României la spațiul Schengen). Nu poți tu, încercăm cu altul – asta s-a întâmplat în cazul remanierii ministrului Justiției, nimic mai mult.

Încă sper că USR PLUS va alege în continuare dialogul cu partenerii de coaliție, cu Partidul Național Liberal, că va alege modernizarea și dezvoltarea României. Și că nu va alege „aurirea” unei formațiuni politice care începuse ca un proiect frumos, pe baze pro-europene și pentru binele cetățenilor.

Partenerii noștri