Fără ei. De ce Iohannis & co trebuie să plece acum
Dincolo de manipulare și de interferența Rusiei, dezămăgirea, exasperarea și furia unei jumătăți de țară sunt întemeiate, scrie jurnalista Liliana Ruse, într-un articol de opinie pentru Digi24.ro. Ea subliniază că, „dacă ar fi înțeles magnitudinea deciziei Curții”, Iohannis, Ciolacu și șefii serviciilor ar fi plecat, căci „nu se poate face reset cu ei la butoane”. În schimb, „pentru oamenii aceștia, totul este bussiness as usual”.
Când, de la tribuna Cotrocenilor, Klaus Iohannis s-a întrebat “Ce fac eu?”, am râs. Cui îi pasă, în ziua anulării alegerilor, de ce face cel mai slab președinte postdecembrist? Oricum pleacă pe 21 decembrie, deci secvența era complet ridicolă. Însă dl, președinte avea alte planuri: să rămână la Cotroceni până când noul șef de stat va depunde jurământul. Să-și prelungească mandatul cu încă trei luni.
„Ca și până acum”
Consecințele politice ale prelungirii mandatului lui Iohannis sunt dezastruoase. Cel mai indolent politician al ultimele trei decenii va fi din nou în centrul celor mai importante decizii. Dl. Iohannis va chema partidele la consultări pentru desemnarea premierului, va desemna prim-ministrul și va învesti noul guvern.
Va reprezenta în continuare România pe plan extern, va zbura cu avioane private și se va caza în cele mai scumpe hoteluri. Plus previzibilele vacanțe la schi. Klaus Ionannis ne-a anunțat încă de vineri că nu intenționează să-și schimbe comportamentul și că va veghea țara “ca și până acum”.
„Vor o băltire pentru viitorii 10 ani, tot cu ei jupâni”
Nici Marcel Ciolacu nu vrea să plece. Pe TikTok, premierul a început o campanie în forță, care-l portretizează drept un personaj cool, amuzant, cu glumițe țintite direct spre generația tânără. Ciolacu trăiește o nouă tinerețe pe rețelele sociale, fără Nordis, fără scandaluri și fără aranjamente politice maligne.
Ca și în cazul lui Iohannis, pentru Ciolacu, decizia CCR este șansa unui nou început. Iohannis desemnează premierul, iar Ciolacu patronează negocierile, ca lider al celui mai mare partid parlamentar.
Pentru oamenii aceștia, totul este bussiness as usual. Văd în viitoarele alegeri o repetare a momentului 24 noiembrie, dar fără Călin Georgescu. Vor o băltire pentru viitorii 10 ani, tot cu ei jupâni. Fără să priceapă cu adevărat momentul excepțional în care ne-au împins, privesc anularea alegerilor ca pe un joc de culise, o manevră de tip Hrebenciuc, prin care să-și conserve puterea și privilegiile.
Dacă ar fi înțeles magnitudinea deciziei Curții, Iohannis ar fi anunțat că își termină mandatul pe 21 decembrie și că interimatul prezidențial va fi asigurat de șeful Senatului, așa cum prevede Constituția. Marcel Ciolacu ar fi cedat mandatul de negociator politic în numele PSD. Șefii serviciilor secrete ar fi demisionat, astfel încât viitoarele anchete și măsuri să fie credibile, nealterate de suspiciuni de incompetență sau interferență politică.
Mesajul din primul tur: „nu vă mai vrem”
Niciuna dintre figurile compromise ale acestui deceniu irosit n-ar trebui să se mai vadă. Mesajul din primul tur al prezidențialelor a fost răspicat: “Nu vă mai vrem!”. Dincolo de manipulare și de interferența Rusiei, dezămăgirea, exasperarea și furia unei jumătăți de țară sunt întemeiate. În pandemie, acestor oameni nu li s-au oferit explicații credibile, așa că au rămas cu sentimentul că au fost închiși cu forța și obligați să se vaccineze. Pe tot parcursul războiului din Ucraina, autoritățile au ignorat temerile populației, sub cel mai păgubos slogan – “România tace și face”.
Vinovații de acesiunea fără precedent a extremei drept nu sunt votanții. Nici măcar cei care-i manipulează amplificându-le spaimele. Vinovații sunt cei care au condus țara în ultimii zece ani. Și, ca România să aibă, prima condiție e ca ei să dispară. Nu se poate face reset cu ei la butoane.
- Etichete:
- sri
- sie
- alegeri prezidențiale
- klaus iohannis
- marcel ciolacu