Cum a fost prezența la referendum în diaspora

Data publicării:
sectie vot stampila referendum 2018_inquam ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Până la închiderea urnelor în România, după prima zi de referendum, românii din străinătate s-au dovedit a fi doar puţin mai harnici decât cei de acasă: 6,81 la sută este prezenţa la vot a diasporei pentru sâmbătă, în timp ce în țară rata de participare a fost de 5,72 la sută.

Asta înseamnă că în străinătate au votat sâmbătă, până la ora 21:00 (ora României), peste 45.700 de alegători.

Deloc surprinzător, în Europa, primele două țări din topul participării sunt cele care au și cea mai mare diasporă românească: în Italia se înregistra cel mai mare număr de votanți, peste 10.000, urmată de Spania, cu peste 7.600, în timp ce în Marea Britanie s-au prezentat la urne, potrivit BEC, peste 6.200 de alegători români.

În Germania și Austria au fost peste 4.000 de români la vot, iar în Belgia peste 2.700, în timp ce în Franța numărul lor este mai mic: puțin peste 2.300.

În Republica Moldova s-au dus la urne 1.486 de cetățeni români cu drept de vot, iar un număr apropiat (1.373) s-a înregistrat și în Republica Irlanda.

A început votul și peste Ocean, unde până închiderea urnelor în România, la ora 21:00, votaseră în SUA 950 de români, în timp ce în Canada veniseră la urne doar 316 alegători.

Când vorbim de votul din străinătate, ne referim doar la cei 672.178 de români cu domiciliul în alte țări care sunt ca atare în evidența statului.

În total, au fost organizate 378 de secții de votare în afara granițelor.

Situația votului pe țări o puteți urmări aici.

Citiți și:  Schimbarea Constituției. Prezența la vot după prima zi a referendumului: 5,72%

Referendum | Meleșcanu: Va fi un număr record de secții de votare în străinătate

Grădina Vlahiia, povestea unei afaceri născute din dor de România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri