Cum interpretează sociologii absenţa la referendum

Data actualizării: Data publicării:
votare urna

Prezenţa redusă la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie reprezintă, de fapt, un vot negativ dat de societate. Aşa explică sociologii rezultatele finale ale consultării electorale. În opinia specialiştilor, lipsa argumentelor privind revizuirea legii fundamentale şi formularea neclară a întrebării de pe buletinul de vot sunt motivele pentru care majoritatea românilor nu au participat la acest referendum.

Daniel David, psiholog, dezvăluie un motiv neașteptat pentru care românii nu au mers la vot

Cei care nu au mers la vot au invocat cheltuirea inutilă a banului public şi lipsa de importanţă a subiectului supus referendumului.

„Am cheltuit bani, de pomană, banii noștri s-au dus. Puteam să astfaltăm o stradă."

„Eu sincer mă bucur că nu s-a realizat nimic. Teoretic, persoanele gay nu se pot căsători oricum, nu pot adopta copii și oricum ar fi fost irelevant."

„Într-o măsură copleşitoare alegătorii din România au boicotat referendumul. Boicotul este o tactică electorală legitimă, care este făcută posibilă de legea care validează cu un anumit prag referendumul, iar absenţa oamenilor de la vot este de fapt un vot negativ", este de părere Adrian Hatos, sociolog.

Cei care au ales să voteze s-au plâns de formularea ambiguuă a întrebării de pe buletinele de vot.

„Întrebarea nu mi s-a părut pe înțelesul tuturor. Am înțeles că nu este voie să se pună întrebarea clar, dar omul de rând, cum știe cum să voteze?"

"Logic, narațiunea din spatele apelului nu a prins. Nu se poate invoca nici ignoranța, nici indiferența, s-a făcut campanie destul - de trei ani se strâng semnături și se vorbește despre asta", a spus sociologul Adrian Hatos.

Județul Bihor se află pe locul al treilea în topul prezenței la vot, după Suceava și Dâmbovița.

Reporter: Andrada Reşte
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri