70% dintre elevi au probleme dentare

Data publicării:
dinti

70% dintre elevii hunedoreni au probleme cu dinții. Este statistica făcuta de medicii stomatologi din județ. Cei mici nu sunt învățați să vină la timp la dentist, alimentația industrializată nu este benefică sănătății, igiena orală este deficitară, iar numărul cabinetelor școlare este foarte mic - acestea sunt câteva dintre motivele care determină problemele dentare ale elevilor, spun specialiștii.

12 mii de elevi de la mai multe unități de învățământ din județul Hunedoara au fost verificați anul trecut de medicii școlari. Rezultatul acestor controale este unul descurajant.

”Cam peste 70% din elevi au probleme dentare, sunt datele pe care le-am primit de la medicii școlari stomatologi”, a declarat Cecilia Birău, purtător de cuvânt, DSP Hunedoara.

”Frecvența crescută a afecțiunilor dentare este întreținută și de numărul mic de cabinete școlare. La nivelul județului, din cele 14 orașe și municipii, doar 5 au cabinete școlare stomatologice”, a relatat Andrada Velciov,  jurnalist Digi24 Timișoara.

Unul dintre aceste cabinete funcționează la o școală generală din Orăștie. Medicul de aici deservește elevii din tot orașul, adică peste 2.500 de copii.

”Este foarte necesar acest cabinet, mai ales pentru o anumită categorie de elevi care nu își permit neapărat să acceseze cabinete private”, a declarat Janina Ioaneș, medic școlar stomatolog.

La fel ca în orice alt domeniu medical, profilaxia este foarte importantă, dar puțini sunt cei care țin cont de ea. Printr-o campanie demarată în școlile hunedorene, specialiștii direcției de sănătate publică încearcă să îi convingă pe copii să meargă mai des la dentist.

Situația arată la fel și în mediul urban, și în cel rural. Diferența este că elevii de la oraș au mai ușor ocazia să intre într-un cabinet stomatologic decât cei care trăiesc la țară, în zone greu accesibile.

”Medicii stomatologi sunt mult mai puțini în zona rurală, dar altfel alimentația industrializată este clar generalizată, alimentele dulci le putem găsi atât în urban, cât și în rural”, a declarat Cecilia Birău, purtător de cuvânt, DSP Hunedoara.

Nici în cazul adulților lucrurile nu stau mai bine. Peste 90% dintre hunedoreni au probleme dentare, iar mulți dintre ei ajung la medic atunci când durerile sunt insuportabile, iar dinții nu mai pot fi salvați.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri