Sari la conținut

Acces interzis persoanelor cu dizabilităţi

Situaţie absurdă la Sfântu Gheorghe, unde Direcţia de Asistenţă Comunitară le pune piedici tocmai celor pe care ar trebui să-i ajute. Persoanele cu handicap locomotor care au treabă aici nu pot ajunge la funcţionari pentru că nu au pe unde intra în clădire. Şi asta deşi imobilul are două căi de acces, însă niciuna nu este prevăzută cu rampă pentru cei în scaun rulant.

 

Forro Gabor este imobilizat în scaunul cu rotile de câţiva ani. Chiar dacă încearcă să ducă o viaţă normală, de fiecare dată când are treabă la vreo instituţie publică se izbeşte de aceeaşi problemă: lipsa rampelor de acces. Problema începe chiar de la Direcţia de Asistenţă Comunitară, instituţia care ar trebui să Îi protejeze pe cei cu dizzbilităţi, care se află Într-o clădire în care accesul se face doar pe scări.

"E cam greu pentru noi, da ce să facem? Ar fi loc de bine, sunt oameni cumsecade, ne ajută cumva şi familia", Forro Gabor, persoană cu dizabilitate. 

Clădirea direcţiei nu oferă nicio posibilitate de acces pentru pers cu dizab.

La Direcţia de Asistenţă Comunitară sunt două căi de acces, însă niciuna pentru persoanele imobilizate în scaunul cu rotile. Şi asta, în ciuda faptului că legea obligă fiecare instituţie să aibă rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

"Nici prin spate nu poate, aşa cred", localnic.

Dacă oamenii ajung aici singuri, apelează la ajutorul angajaţilor.

"Dacă e situaţia, vreme rea sau nu ştiu ce, atunci îi aducem înăuntru. Îi aducem până jos aici, îi aşezăm pe fotoliu sau în scaun", Ilie Roman, inspector de specialitate.

Direcţia funcţionează in aceasta clădire din 2005, iar de atunci conducerea a încercat să amenajeze rampe de acces, însă niciodată nu a avut suficienţi bani.

"N-a fost posibil nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere financiar. Imobilul acesta de pe strada Daliei care e la parter şi nu va mai ridica probleme tehnice, am demarat acolo procedurile ca să reabilităm acolo şi să ne mutăm acolo. Undeva la mijlocul lui 2017 apreciem că imobilul va fi suficient de bine restabilit", Tanko Vilmos, director Direcţia de Asistenţă Comunitară Sfântu Gheorghe.

În evidenţele direcţiei se află 400 de persone.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu