Acţiune de prevenire

Data publicării:
PREVENIRE


Unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti din România, Marian Godină, a găzduit un eveniment inedit, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie. Braşovenii participanţi la eveniment au putut înţelege ce simte o mamă care şi-a pierdut fata în accident de circulaţie, ce povară se adună în sufletul unui poliţist care trebuie să telefoneze rudelor unei victime şi cât de mare e riscul asumat când trimit un simplu sms pe telefon, în timp ce traversează strada.

Evenimentul s-a desfăşurat duminică seara, la Centrul Cultural Reduta. Locul pliantelor de prevenire redactate sec sau al afişelor cu „Stop accidentelor rutiere" a fost luat, spre exemplu, de mărturia mamei uneia din victimele accidentului petrecut în martie 2015, pe strada Carpaţilor, din Braşov. Două fete au murit atunci pe loc şi una la capătul a luni întregi de suferinţă, pentru că un şofer a ignorat limita de viteză.

„Postura în care te afli atunci când eşti nevoit să anunţi un părinte că al lui copil nu se va mai întoarce niciodată acasă, toate acestea sunt lucruri la care nu ai cum să devii imun niciodată, nu te poţi onişnui cu aşa ceva. Nu poţi face altceva decât să încerci să ţi le aduni undeva, într-un colţ al minţii", ag. şef adj. Marian Godină, Poliţia Municipiului Braşov.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Poliţiei Judeţene Braşov şi a avut intrarea liberă.

„Ne dorim oameni mult mai responsabili la volanul maşinilor, ne dorim oameni responsabili şi în calitate de pietoni ţi ne dorim ca această cifră, la care am făcut referire, de pierderi de vieţi omeneşti, peste 1300 în 16 ani, să se diminueze în mod constant", cms. şef Valentin Flucuş, împuternicit şef al IPJ Braşov. 

Marian Godină lucrează ca poliţist rutier la Poliţia Municipiului Braşov. A devenit extrem de cunoscut pe Facebook în vara anului 2015, după mai multe postări cu relatări inedite din misiunile lui de zi cu zi. În august 2015, şefii l-au somat să îşi închidă pagina de Facebook. În februarie 2016, Marian Godină a povestit mai multe abuzuri la care a fost suspus de şefi. Printre acestea şi împrejurările în care a fost nevoit să îşi închidă temporar profilul de Facebook.

Patru dintre şefii acuzaţi de poliţist în postările sale s-au pensionat ulterior. Acum, profilul lui Marian Godină are peste 366 de mii de aprecieri, cu peste 124 de mii mai multe decât chiar profilul Poliţiei Române.

„Am vrut să facem un alt fel de eveniment, să încercăm să depăşim oarecum bariera acelor vechi obiceiuri, acelor vechi campanii de prevenire, care constau în împărţirea de fluturaşi, le-am considerat învechite", ag. şef adj. Marian Godină, Poliţia Municipiului Braşov. 

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie este marcată anual, în a treia duminică din luna noiembrie. A fost instituită în 2005, de ONU, la iniţiativa unei organizaţii caritabile britanice, ce acordă asistenţă victimelor de accidente rutiere.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri