Sari la conținut

Agricultură resuscitată în satele depopulate

Agricultura poate fi resuscitată în zonele depopulate. Se întâmplă în Hunedoara, în comuna Cerbăl, din Ținutul Pădurenilor. Localitatea, care în ultimii 40 de ani a pierdut mai bine de jumătate din populație, renaște încet-încet. Iar tinerii sunt cei care dau viață din nou locului. Au renunțat la viața la oraș și s-au întors la țară, acolo unde au început să investească în agricultură. Au accesat fonduri europene și şi-au deschis mici ferme, cu produse autentice și naturale.

"Să mai stau la Hunedoara, printre cărămizi, acolo, nu, nu mai îmi place. M-am învățat aici, m-am obișnuit aici cu animalele, mi-s dragi, mergem înainte."

Cristi Ciuculescu are 25 de ani. După ce a terminat liceul, ar fi putut rămâne la oraș. A ales însă să se întoarcă acasă și să facă ce îi place mai mult - să se ocupe de animale. S-a înarmat cu răbdare, a adunat timp de 1 an actele de care a avut nevoie și a accesat 40 de mii de euro prin programul Tânărul Fermier. Din 2015 a început să își dezvolte mica fermă în care are acum 11 vaci și 4 porci.

"Aici am crescut, aici am copilărit, îmi plac foarte mult animalele, și am zis să fac ceva în viață, ceva frumos. Este foarte greu, dar dacă îți place, dacă îți place ceea ce faci, totul devine ușor", spune Cristi Ciuculescu - mic fermier.

Lui Cristi îi stă alături toată familia. Pentru munca mai grea se bazează pe tatăl său.

"Începând de dimineața de la prima oră până seara, animalele, cositul, adunatul, furajele, tot ce trebuie pentru așa ceva, pentru fermă", adaugă Cornel Ciuculescu - tatăl fermierului.

Mama și bunica lui Cristi îl ajută și ele. Pregătesc produsele lactate pe care tânărul le vinde apoi singur. Coboară la oraș de 2 ori pe săptămână, acolo unde are deja clienții săi, obișnuiți cu brânza de casă și laptele proaspăt.

"Trebe să fie de calitate, unii o vor mai sărată, unii mai nesărată, unii caș dulce, pe categorii", spune şi Dorina Ciuculescu - mama fermierului.

"Îl ajut cu porcii, cu mâncarea, cu ce pot. De-aia o rămas, să ne ajute și noi pe el cât putem", susţine şi Aurica Dobre - bunica fermierului.

Cristi nu este singurul din comună care munceşte în agricultură. Alți 7 tineri din Cerbăl au accesat fonduri europene pentru creșterea animalelor, iar unul a investit într-o pensiune turistică.

"Am reușit să oprim acest proces de depopulare printr-un program european, și anume instalarea tinerilor fermieri, reușind astfel ca tinerii noștri să nu mai fie nevoiți să plece în țări străine", completează Mircea Costa - primarul comunei Cerbăl.

400 de oameni mai trăiesc acum în Cerbăl. În anii 80, comuna număra 1200 de suflete.