Sari la conținut

Ambulatoriu modern, aproape nefuncțional

O investiţie de 9 milioane de lei, aproape neutilizată. Se întâmplă la Petrila, judeţul Hunedoara, unde ambulatoriul, inaugurat în urmă că nouă luni şi dotat cu aparatură modernă, stă Mai tot timpul gol. Multe cabinete sunt închise din cauză că medicii nu sunt interesaţi să vină să lucreze aici. Ambulatoriul aparține de spitalul de urgență din Petroșani, unitate ce se confruntată și ea cu un deficit de cadre medicale.

Chirurgie, interne, psihiatrie și punct de recoltare a analizelor de sânge, acestea sunt singurele secții ale centrului de sănătate de la Petrila care funcționează. Celelalte opt cabinete sunt închise, printre care și radiologia.

„În general salariile sunt motivante, pleacă în străinătate cum termină, salarii mai mari, zona este de munte, nu sunt multe oportunități”, susține Maria Birău, administratorul centrului de sănătate.

„Toată lumea ne întreabă când vin medici, când vin medici, să vină aici”, povestește Ramona Pădurean, asistent interne.

Ambulatoriul a fost inaugurat în luna martie, după doi ani de lucrări de reabilitare și după achiziționarea aparaturii medicale. Investiţia este de 9 milioane de lei, cea mai mare parte, fonduri europene. Înaintea deschiderii unităţii, medicii de la spitalul din Petroșani spuneau că vor veni să lucreze aic. Între timp, s-au răzgândit.

„Nou-nouțe! Așa sunt patru astfel de aparate de ecografie. Dacă ar fi medici interesați să vină la Petrila, aparatele ar putea fi folosite la cardiologie, neurologie, ginecologie sau pediatrie” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Suntem în discuții cu mai mulți medici pe care i-am rugat și am insistat să vină la ambulatoriu. Cei rezidenți după ce își termină rezidențiatul nu rămân”, adaugă Vasile Jurca, primarul din Petrila.

Din 2011, de când s-a închis fostul spital din oraș, oamenii au tot așteptat un centru medical modern. Acum îl au, dar tot în alte părți trebuie să meargă la medic.

„Cred că ar exista în țara asta medici care să vină și la noi la Petrila, nu suntem chiar ultimii oameni să nu vină și la noi.”

Nevoie este, într-adevăr, și cred că da, ar fi o chestie să îl pună în funcțiune.”

„De ce credeți că nu vor medicii să vină? Proabil nu sunt plătiți, nu știu.”

Conducerea spitalului de urgență din Petroșani spune că va continua să scoată la concurs posturile vacante de la Petrila. Dacă până în 2021 ambulatoriul nu va fi complet funcțional, autoritățile locale vor trebuie să returneze banii primiți de la uniunea europeană.