Apă potabilă și canalizare, vis îndepărtat

Data publicării:
apa potabila

Ani buni de acum înainte, locuitorii din satele aparținătoare Hunedoarei se vor spăla tot la lighean, vor căra apa tot cu bidoanele și vor aștepta de 2 ori pe săptămână cisternele care le aduc apă potabilă. În același timp, cei care locuiesc în oraș vor continua să plătească pierderile din rețea. Asta pentru că, deși operatorul de apă din județ a obținut o finanțare europeană în valoare de 156 de milioane de euro, din care 23 de milioane doar pentru zona Hunedoara, lucrările de introducere a apei potabile și a canalizării nu pot începe mai repede de anul viitor. Iar finalul lor este estimat cel mai târziu pentru... 2023.

Ianoș Ileș are aproape 70 de ani și toată viața a locuit în Răcăștie, o stradă mărginașă a Hunedoarei. Folosește de când se știe apa din fântână, chiar dacă recunoaște că nu e tocmai potabilă. Cât despre rețeaua de apă și canalizare... nu crede că le va mai apuca.

La câteva case mai sus locuiește familia Gherman. De 4 ani, fântâna din curte a secat, iar oamenii primesc acum, de 2 ori pe săptămână, apă potabilă adusă cu cisterna.

”De 4 ani de zile car apă de băut cu butoaiele. Uite, butoaiele astea le car în mașină și aduc apă. Și cisterna o dată la cât timp vine? Păi vine marțea și joia și ne dă câte 100, 200 de litri de apă, nu-ți dă mai mult noi ce facem până în 2023? Tot așa, primim apă de la cisternă?, a spus Gheorghe Gherman, localnic.

Și nu sunt singurii în această situație. Mii de persoane de pe alte străzi, sau din sate aparținătoare Hunedoarei se află în aceeași situație.

”Acest proiect se adresează satelor aparținătoare, sau cartierelor, cum sunt ele înscrise la noi, Zlaști, Boș, Groși, Răcăștie, Peștișu Mare, peste 3000 de cetățeni ca și adresabilitate”, a declarat Dan Bobouțanu, primar Hunedoara.

În ciuda banilor europeni, toți acești oameni, mai au de așteptat câțiva ani până când locuințele lor vor fi racordate la o rețea de apă și canalizare. Câștigătorul fondurilor europene, operatorul de apă Apaprod, a licitat proiectarea încă din noiembrie 2015, iar avizul, respectiv finanțarea, au venit 3 ani mai târziu.

”În cazul în care procedurile nu se vor bloca, noi estimăm că lucrările vor începe anul viitor în primăvară”, a spus Andreea Morogan, purt cuv Apaprod Hunedoara.

Termenul maxim pentru finalizarea lucrărilor este anul 2023. În total, în județ vor fi extinse și reabilitate rețelele de apă pe o lungime de 72 de km, și sistemul de canalizare pe o lungime de 43 de km. Valoarea proiectului e de 156 de milioane de euro, din care 23 de milioane doar pentru orașul Hunedoara.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri