Sari la conținut

Arad | Spitalul groazei

La patru luni de când Digi24 vă arăta condițiile în care sunt internați pacienții Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Arad, nu s-a schimbat mai nimic. Tencuiala stă să cadă peste pacienți, pereții sunt plini de igrasie, mobilierul este vechi și apa caldă lipsește. Conducerea unității medicale recunoaște că sunt probleme, dar spune că nu s-au putut face renovări din cauză că proprietarii au revendicat clădirea. Potrivit instantei, construcția revine în proprietatea spitalului, care a fost amendat cu 5.000 de lei, iar şeful secţiei şi asistenta şefă cu 500 de lei fiecare.

„Servetele umede, pe maini ne mai spalam cu apa rece, dar restul, uite asa, cu servetele pe aici asa cu servetele umede asa, pe gat, pe sub suori, cum se spala o femeie.” Este felul în care un pacient al spitalului din Arad își face toaleta, din cauză că în unitate nu este apă caldă. Și nu este singura problemă de care se plâng bolnavii internați pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.

„Am mai fost în spitale, dar chiar așa să fie atât de urât și de murdar... vechi, foarte vechi și foarte demult, și neîntreținute...”

„Păi mucegai pe pereți, gresie căzută, și nu-s condiții de a lucra nici asistentele, nici tu ca pacient, să stai in pat.”

„De la noi se trage impozit de toate, sănătate și tu nu ai condiții când ești bolnav.”

Conducerea unității recunoaște că bolnavii sunt cazați în condiții foarte proaste și că, până acum au reșit să facă doar mici reparații în unitate.

„Sigur că noi ne străduim și prin reparațiile curente pe care le facem, și prin eforturile depuse de cadrele medicale, facem tot posibilul ca pacientul să sufere cât mai puțin, dar suntem conștienți de faptul că nu sunt cele mai bune condiții în spitalul de boli infecțioase”, admite Mirandolina Prișcă, managerul general al Spitalul Județean Arad.

Direcția de Sănătate Publică a sancționat responsabilii unității medicale, din cauza condițiilor proaste din spital.

„Conducerea unitățții a fost sancționată, la fel și medicul șef de secție și asistenta șefă pentru nerespectarea protocoalelor de lucru”, susține Mihaela Catu, medic specialist epidemiologie DSP.

Cladirea în care funcționează secția a fost construită în 1895. Deși destinația inițială a fost alta, de mai bine de 30 de ani de când sunt internați pacienți, nu a fost renovată niciodată.

„Estimăm că serviciile de expertizare a acestui imobil, vor fi achiziționate în cursul anului 2017, iar tot în cursul anului 2017 se va presta acest serviciu de proiectare, iar execuția lucrării probabil va dura mai mult”, adaugă Șebran Mihai, șef-serviciu managementul spitalelor CJA.

Până când lucrările de reparații vor fi complete, pacienții inernați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Arad vor fi nevoiți să îndure aceleași condiții proaste ca și până acum

Pe aceeași temă