Ariile protejate, problemă pentru primari

Data publicării:
arii protesjate

Ariile naturale protejate, impediment pentru primarii din județul Hunedoara. Edilii spun că suprafețele mari ocupate de zonele ocrotite pun în pericol proiectele comunitare. 55 de primari hunedoreni, din cei 69, cer Ministerului Mediului să redelimiteze ariile protejate. Ei spun că restricțiile legale impuse pentru zonele sub protecție specială aduc doar deservicii oamenilor. Iar la nivel național, Hunedoara ocupă primul loc în ceea ce privește suprafața lor.

Edilii celor 55 de localități hunedorene solicită ca ariile protejate să fie redimensionate. Primarii se plâng că zonele ocrotite aduc mai multe dezavantaje decât beneficii. Un exemplu concret îl reprezintă comuna Râu de Mori - se întinde pe o suprafață de peste 38 de mii de hectare, toate incluse în 2 arii protejate: Parcul Național Retezat și Geoparcul Dinozaurilor. Din acest motiv, un proiect european de peste 1 milion de euro a fost la un pas să fie pierdut.

”Am implementat un proiect în zona de agrement Râușor. Documentațiile, avizele au durat 2 ani și jumătate și mi-au rămas 6 luni de zile pentru implementare, pentru execuție”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Potrivit autorităților județene, Hunedoara ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește suprafața ariilor naturale protejate.

”De arii protejate sunt în total în județul Hunedoara. Ele reprezintă peste 38% din suprafața județului și se întind pe teritoriul a 55 din cele 69 de localități”, relatează Andrada Velciov, jurnalistDigi24.

Demersul edililor este susținut și de Instituția Prefectului, care spune că zonele ocrotite nu vor fi diminuate decât cu cel mult 2-3%. Solicitarea a ajuns la Guvern.

”Sunt multe constrângeri, înainte de a fi beneficii, sunt constrângeri pe care oamenii trebuie să și le rezolve, ceea ce înseamnă aprovizionare cu lemne de foc, exploatarea pășunilor”, a spus Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

”Propunerile au fost centralizate și au fost trimise către minister, ministerul urmează să le centralizeze de la nivelul tuturor județelor și în cursul lunii martie 2018 ar trebui să apară hotărârea de guvern”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Cele mai mari arii protejate din Hunedoara sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea de Munte-Cioclovina și Geoparcul Dinozaurilor.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri