Sari la conținut

Automobil handmade, la Reșița

Pasiunea pentru mașini l-a determinat pe un inginer reșițean sa investească mii de ore si zeci de mii de euro în construirea unui automobile excentric. De Karaso Simplon - este un model unicat de mașina, proiectat și construit de reșițeanul inspirat de vehiculele americane ale anilor postbelici.

Un vis din copilăriei - când adună împreună cu prietenii de la bloc bucăți de mașini abandonate și le asamblau într-unele de jucărie - a fost transformat în realitate de inginerul Marius Hegedus, acum în vârstă de 55 de ani. De Karaso Simplon este automobilul unicat pe care prima data și l-a imaginat, apoi l-a desenat și în cele din urma l-a construit.

"Prin 2002, 2003, a durat vreo doi ani buni. 4000 de ore de muncă efectivă, în afară de concepție", a declarat Marius Hegeduș, inginer.

De Karaso Simplon a fost construita pe scheletul unei Dacii SuperNova. Doar motorul de 70 de cai a mai rămas din vechea mașină. Caroseria, interiorul si întregul design au fost gândite și asamblate de inginerul din Reșita.

"Am refăcut structura de rezistență, modelul ăsta, caroseria din fibra de sticla. Zeci de inspirații au fost. Și din modele de Jaguar, de Bugatti și apoi a fost conceptul nostru, un soi de mașină de familie de fițe", a declarat Marius Hegedus, inginer.

Marius Hegedus a reușit să-și omologheze mașina. L-a costat 4 mii de euro doar aceasta procedură. Dar admirația pe care o simte din partea celorlalți atunci când se plimba cu automobilul, face toți banii, spune el.

Numele automobilului nu a fost ales întâmplător. În spatele lui e o întreagă poveste.

 "De la județ, județul Caras care e legat de râul Caras și Simplon este un nume de-al unui tunel din Elveția, pe unde treceau trenurile care făceau legătura între Paris și Istanbul și treceau și prin România, cu locomotive de Reșița", a declarat Marius Hegedus, inginer.

Colecționarii de mașini de epoca i-au oferit inginerului din Reșita și 30 de mii de euro pentru De Karaso Simplon, dar a refuzat sa o vândă. Mașina este omologată și oricând pregătită să se întreacă cu alte automobile de serie.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Șoșdean