Birocraţia îi lasă fără asigurare medicală

Data publicării:
birocratie
Procedurile greoaie și birocrația lasă mai mulți copii, ce studiază în străinătate, fără asigurare medicală peste hotare. 5 familii din Timișoara au dat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș din cauză că refuză să le mai elibereze formularul E106. Este hârtia în baza căreia elevii pot beneficia și de alte servicii medicale decât cele de urgență în alte state membre ale Uniunii Europene. Motivațiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt multiple. Printre acestea se numără și faptul că elevii nu sunt studenți, iar directiva europeană care reglementează astfel de situații face referire la termenul de "students".

În urmă cu patru ani, familia Martonosy din Timișoara solicita pentru prima dată Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, formularul E106. În baza acestuia, unul dintre cei 2 copii, care pleca la studii în Viena, urma să beneficieze de îngrijiri medicale gratuite în Austria, altele decât cele de urgență. În 2012, au primit formularul fără probleme. La fel și în următorii ani. Lucrurile s-au schimbat în august 2016. Nu au mai primit hârtia de la CJAS, deși legislația nu s-a modificat. Acum, familia acuză faptul că este vorba despre o exludere făcută de statul român printr-o traducere convenabilă a cuvântului "student".

„Nu s-au apucat să scrie elevi la școala primară, elevi la școala gimnazială, elevi de liceu, elev bursier sau nebursier. După cum le-am și spus, din punct de vedere lingvistic în această categorie de students sunt incluși toți cei care studiază inclusiv masteranzii sau doctoranzii”, explică Laura Martonosy, avocat și mama unuia dintre copii.

Formularul E106 se mai eliberează numai pentru elevii sau studenții români care învață peste hotare prin programul Erasmus, susțin reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș. Motivul nu îl cunosc prea bine nici ei:

„Printr-o adresă venită de la Casa Națională Sănătate. Pe ce considerente? Din ce motiv? V-am spus, că este o directivă în baza căruia se specifică acest lucru, că nu se mai eliberează decât pentru studenții care au burse Erasmus”, susține Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.

Casei Naționale de Asigurări de Sănătate i s-a trimis o solicitare pentru a exprima un punct de vedere cu privire la această situație însă până în momentul difuzării acestui material, pe adresa Digi24 Timișoara nu a venit nici un răspuns. Și reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților cunosc situația și au discutat-o și cu CNAS.

„Concluzia în urma discuțiilor noastre este doar o interpretare a cuvântului pentru că nu s-a tradus complet, s-a mers doar pe învățământul superior adică pe calitatea de student și nu s-a luat ca cineva care face studii”, adaugă Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Sesizări cu privire la formularul E106 au mai fost făcute și în alte zone ale țării: în Arad, Oradea, Hunedoara, Vaslui sau București. Toată lumea reclamă această traducere eronată a cuvântului "student". Cele mai utilizate dicționare explică termenul.

„Student este un elev sau student adică cel care frecventează o universitate, un colegiu, o școală. Potrivit McMillan Dictionary înseamnă cineva care merge la o universitate, o școală, cineva interesat de subiect, un copil care merge la școală”, arată Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Universitatea de Vest din Timișoara.

Cele cinci familii din Timișoara au prima înfățișare în fața magistrataților de la Tribunalul Timiș în data de 23 noiembrie. Cer ca instanța să oblige CJAS și CNAS să le elibereze formularul E106. În cazul în care nu vor obține o sențință favorabilă, oamenii au 3 posibilități: să plătească aproximativ 1.200 de euro pe an pentru a-i asigura pe cei mici în Austria, să achite îngrijirile medicale sau să vină cu cei mici în România, dacă vor avea nevoie chiar și de un simplu consult stomatologic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri