Biserica de gheaţă de la Bâlea, sfinţită

Data publicării:
BIS BALEA

A fost atmosferă de basm la Bâlea Lac, unde, ca în fiecare an, şi-a deschis porţile celebra Biserică făcută din zăpadă şi gheaţă. Oamenii au venit cu zecile să asiste la slujba de sfinţire a lăcaşului de cult îngheţat, oficiată în mai multe limbi.

"Foarte frumoasă! Sculpturile extraordinar de bine realizate, ca întreg ansamblul bisericii", vizitator.

Realizată după modelul vechii biserici săseşti din satul sibian Mălâncrav, Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac a prins contur pentru al 11-lea an la rând. Ridicată din ziduri de zăpadă îngheţată, cu basoreliefuri atent sculptate şi altar din gheaţă, lăcaşul de cult impresionează pe oricine îi trece pragul.

"E o biserică unică, pentru că nu e veșnică, așa cum ne așteptăm, pt că nu-i din piatră, se topește", vizitator.

Primii oaspeţi din acest an au asistat şi la slujba de sfinţire, oficiată de un sobor de preoţi de confesiuni diferite.

"Este sfințirea unei biserici a sufletelor. Aici, în sfârșit, nu ne mai întreabă nimeni ce religie avem", Ioan Ștefan Crișan - preot greco-catolic. 

La construcţia bisericii de gheaţă, înaltă de 6 metri, 25 de artişti au lucrat la foc continuu, timp de două săptămâni. Cea mai dificilă misiune a fost realizarea sculpturilor, iar cea mai migăloasă a fost, de departe, Cina cea de taină.

"Cei 12 apostoli se pot recunoaște chiar. În partea asta, primul care nu are barbă și este singurul care nu are barbă este Sf Ioan Botezătorul. Al treilea este Iuda care este cu punga cu bani", Eugen Petri - sculptor. 

Biserica poate găzdui peste 75 de persoane. Iar primul eveniment programat aici va fi unul cu totul special.

"În luna martie va veni un cuplu de englezi care au decis să-și unească sufletele aici, la noi. Vor avea aproximativ 60 de invitați", Andrei Toderaș - managerul hotelului de gheață. 

Turiştii care vor să înnopteze la 2.000 de metri altitudine se pot caza în trei igluuri ridicate în apropierea bisericii. La Bâlea Lac se ajunge doar cu telecabina, cu pornire de la Bâlea Cascadă.

Reporter: Mădălina Micu - Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri