Biserică din lemn, salvată cu bani europeni

Data publicării:
boz biserica
O biserică din lemn, veche de trei secole, din satul hunedorean Boz va fi reabilitată complet cu bani europeni. Lăcaşul de cult, declarat monument istoric, are nevoie de consolidarea fundaţiei, refacerea tencuielii şi a picturii interioare. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 250 de mii de euro.

Biserica din satul Boz a fost ridicată în anul 1701. De-a lungul ultimelor trei secole, lăcașul de cult a mai fost reparat, însă niciodată complet conservat.

„Micuța biserică din Boz este una dintre cele 120 de biserici de lemn din județul Hunedoara. Iar aici, în comuna Brănișca, sunt nu mai puțin de 6 biserici monument istoric” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

250 de mii de euro vor ajunge la biserica din Boz pentru prima reabilitare completă. Va fi refăcută pictura interioară, realizată pe lemn de meșteri populari în jurul anilor 1800. Tencuaila exterioară a bisericii va și ea adusă la starea inițială.

„Va trebui să facem o altă tencuială, de var cu nisip, cum se făcea odată, doar simplu, var cu nisip”, explică preotul satului.

Preotul bisericii este cel care a scris proiectul de finanțare încă din anul 2014 și a elaborat și proiectul tehnic. A mai încercat să obțină fonduri norvegiene și americane, dar nu a reușit. Abia acum proiectul a primit finanțare europeană.

„În primul rând, va fi restaurată și securizată pictura, după aceea se vor schimba tălpile bisericii, fundațiile bisericii și după aceea se va curăța întreaga pictură în interior”, continuă Dacian Popescu, preotul bisericii din Boz.

„Asta e talpă de stejar, un lemn extraordinar de dur în natura lui, ce a putut face umezeala și apa cu acest lemn”, mai adaugă preotul hunedorean.

La biserica din lemn se mai țin acum slujbe doar vara sau la sărbătorile mari. Deși în sat este ridicată o biserică nouă, enoriașii sunt mândri că micul lăcaș de lemn va fi consolidat.

„Vai de mine, cum, suntem mândri, cum, un proiect și cu o valoare destul de consistentă.”

„Este foarte bine. De ce? Deoarece e bine pentru comună, pentru a se pătra monumentele istorice, ca să iasă în evidență.”

Potrivit proiectului, lucrările trebuie să înceapă în această vară și să fie finalizate în anul 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri