Bugetul local, afectat de măsurile fiscale

Data publicării:
buget local

Angajați mai puțini sau credite bancare pentru investiții. Acestea sunt soluțiile la care se gândește Primăria din Caransebeș, afectată de Revoluția fiscală. Municipalitatea se plânge că mai mult de jumătate din veniturile proprii din anul acesta vor merg pe salariile angajaților și nu mai există loc pentru investiții.

Caransebeș, bugetul local ajunge la 36 de milioane de lei, dintre care peste 20 de milioane reprezintă venituri proprii strânse din plata taxelor şi impozitelor locale. Faţă de anul trecut, bugetul orașului a scăzut cu 24 de milioane de lei. Asta după ce Guvernul a scăzut cota de impozitare pe venit de la 16 la 10%, cotă ce este achitată de firmele din Caransebeş. Astfel, administrația este obligată să folosească mare parte din bani pentru lefurile funcționarilor.

”Salariile reprezintă, salariile angajaților noștri, strict ai noștri pe care îi plătim din surse proprii se ridică la un procent de 56% din veniturile proprii. Se aplică această revoluție fiscală și s-a modificat salariul minim pe economie, toate acestea cumulate înseamnă o creștere de 4 milioane de roni, care se vor plăti în 2018 dacă rămânem la structura actuală, față de ce am plătit în 2017”, a declarat Horia Irimia, director Direcția Economică.

În consecință, primăria se vede nevoită să strângă cureaua.

”Am demarat o procedura de reorganizare a organigramei din Primăria Municipiului Caransebeș. Așteptăm zilele acestea să apară avizul ANFP.  În momentul de față sunt în circa 180 de angajați, din primărie și serviciile conexe, din care cred eu că finalmente ar trebui să se renunțe la circa 50-60 de angajați”, a declarat Felix Borceanu, primar Caransebeș.

În timp ce funcționarii publici nu cred că e loc pentru restructurări, oamenii din Caransebeș sunt nemulțumiți de felul în care primăria gestionează banii.

”Sincer ne-ar afecta pentru că nu se poată să rămână una singura pe persoană fizică si una pe persoană juridică  aici este strict omul si locul”, a spus Corina Megan, funcționar public.

 

Primăria Caransebeș este criticată şi de consilierilor locali din opoziție.

”Revoluția fiscală le-a dat posibikitate să își mărească salariile, dar îți mărești salariile dacă ai și de unde, dar poți să iei și exemplul Reșiței, unde este un primar liberal, ar unde nu au fost mărite salariile. Alte primării cum ar fi Reșița doar 25 la sută din buget reprezintă salarii, iar Herculanele de 40%”, a declarat Florin Bogdea, consilier local PSD.

Anul trecut, bugetul local al Primăriei Caransebeș se ridica la aproximativ 60 de milioane de lei.

reporter: Mihaela Crețu/ operator: Dan Petcu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri