Sari la conținut

Cai arabi pe colinele Sibiului

Zeci de cai arabi s-au aliniat la startul singurei competiţii din Transilvania la care au fost primite doar exemplare din rasa pur-sânge. Caii şi călăreţii au avut de străbătut trasee de 30, 40 şi 60 de kilometri, pe colinele din jurul Sibiului. Nobilele animale au fost admirate de pe margine de zeci de spectatori.

Concursul cu cai arabi a adunat la start iubitori ai sportului ecvestru din toată ţara. Toţi sunt convinşi că rasa pur-sânge este cea mai frumoasă şi mai spectaculoasă din lume.

"Primul și cel mai important lucru este capul lui. Forma capului, scobitura pe care o are, ochii, mărimea ochilor, gâtul, forma gâtului... Arabul este un cal fin, dar foarte robust" ,  Csabi Matte, proprietar cai arabi .

Deşi nărăvaşi, caii arabi sunt unii dintre cei mai iubiţi din lume. La nivel internaţional se organizează competiţii importante doar pentru această rasă. Concurenţii spun că legătura pe care o au cu animele este specială.

 "Este bun pentru concursul de anduranță, deoarece are o rezistenţă destul de bună. În special pentru anduranță se folosesc cai arabi",Ema Jentea, concurentă.

 "Ea este o iapă de cinci ani. De cinci săptămâni am pus şaua pe ea, eu am deburat-o. E o prinţesă pentru mine", Anton Bichiş, concurent .

Peste 30 de echipaje cal-călăreţ au luat startul în proba de pe colinele Sibiului.

Traseul, cu lungimi între 30 şi 60 de kilometri, a traversat dealuri, văi şi păduri umbroase. Nu toţi concurenţii au reuşit să păstreze ruta corectă. Caii au fost o atracţie şi pentru spectatori.

"E foarte frumos, a plouat, suntem entuziasmați, abia așteptăm să vedem rezultatele. E primul concurs de acest gen în zona noastră", spectator.

Pentru arbitrii nu a contat cel mai mult cine a ajuns primul la finish.

"Cel mai important de știut în concursurile de anduranță este ca un cal să arate când a terminat cursa la fel cum a început-o. Aici nu este important câștigătorul - bine, este important și câștigătorul, dar cel mai important este forma caluui, când revine de pe traseu", Nathalie Ralu Iavorovski, președinte comisie Federația Ecvestră.

Concursul de cai arabi din Sibiu este la prima ediţie, însă organizatorii îşi doresc să facă din el o tradiţie.

reporter: Adela Mohanu / operator: Lucian Sandu