Calorifere calde cu apă geotermală

Data publicării:
lovrin
O comună din Timiș a găsit metoda ca să reducă facturile la încălzire prin exploatarea resurselor naturale. Peste 100 de apartamente din Lovrin se încălzesc cu ajutorul apei geotermale. Costurile sunt și cu 50% mai mici. O familie nu plătește mai mult de 220-250 de lei pe lună, iar temperatura în locuințe ajunge și la 30 de grade.

„Pe țeavă la ora asta am 60 de grade, apa intră cu 60 de grade în casă. Am 30 de grade constant, toată ziua am 30. Numai în tricou pot să stau în casă și geamul deschis”, explică un locuitor care beneficiază de serviciul inedit de termoficare.

În comuna Lovrin din județul Timiș sunt aproximativ 1.200 de locuințe. Peste 100 dintre ele sunt încălzite cu apă geotermală, o resursă naturală de care localitatea dispune și o exploatează. Costurile reduse se văd și în facturile oamenilor.

„Cum arată factura? Nu e chiar atât de mult cum se plâng alții din oraș sau care au încălzirea pe gaz. Avem din luna octombrie până prin 15 aprilie cam 1.500 de lei. E foarte bine”, explică Ana Băjireanu.

Asta înseamnă că factura lunară nu depășește 250 de lei. Cu 50% mai mult plătesc însă ceilalți locuitori au comunei, care folosesc alte resurse de încălzire.

„Mult mai ieftin față de lemne, lemnele sunt foarte scumpe. Eu, una, aș fi deacord. Cât cheltuiți acum pe încălzire? Păi acum 60 de milioane am dat. Toată iarna? Toată iarna, da.”

Apa geotermală este folosită grație unui puț forat la 3.000 de metri adâncime. Un sistem de pompe o aduce la suprafață, iar de acolo este transportată spre centrala termică din centrul comunei.

„Din punctul termic, apa geotermală pleacă pe sistemul de distribuție pe 3 mici module. Unul merge spre partea de liceu, primărie. Un mic modul merge spre blocurile de la poștă și celălalt care este mult mai mare dimensionat, care ajunge la blocurile de locuințe.”

„Beneficiarii sistemului de încălzire pe apă geotermală plătesc undeva la 175 de lei pe gigacalorie”, adaugă Eugen Truță, viceprimarul comunei Lovrin.

Comparativ, la Timișoara, prețul pe gigacalorie aplicat locuitorilor este de aproape 250 de lei. În 2015, întreaga comună Lovrin a plătit 150 de mii de lei pentru aproape 7 luni de iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri