Caransebeș, oraș turistic

Data publicării:
caansebes

Al doilea oraș ca mărime din județul Caraș-Severin, Caransebeș este pentru ochii vizitatorului curios, un oraș plin de potențial, dar puțin remarcat din punct de vedere turistic. A fost atesta documentar în 1290 iar clădirile monument istoric pot fi admirate pe mai toate bulevardele. Actuala primărie este o copie fidelă a mult mai celebrei clădiri a administrației locale din Viena.

Mic dar cochet și încărcat de istorie, orașul Caransebeș este și unul dintre cele mai aglomerate puncte de comunicație din zona Banatului pentru că aici se încrucișează 4 drumuri principale: Reșița, Hațeg, Timișoara și Orșova. Orașul a fost mereu unul efervescent iar turistul care ajunge în zonă poate să observe urme ale mai multor imperii.

 

”E o îmbinare între vechi și nou și lucrul acesta contează. Dă un parfum, un parfum acestui orășel, că de fapt Caransebeșul este un orășel, nu putem să avem pretenții mai mari de atât dar trebuie să știm ce să arătăm celor care vin, iar în Caransebeș găsiți o serie întreagă de clădiri de secol 18, de secol 19, care sunt încă în picioare, a declarat ”Ovidiu Roșu, șef serviciu Arhivele Naționale Caraș-Severin.

Una dintre cele mai elegante și atractive monumente, care are o legendă proprie, este primăria, construită după mult mai faimoasa clădire a primăriei din Viena. Se spune că primarul orașului de la acea vreme a reușit să obțină finanțare din partea imperiului ausotr-ungar pentru ridicarea primăriei.

 

”Fiind un apropiat al autorităților maghiare, a cerut o audiență la împăratul Franz-Joseph, care i-a acordat o audiență de doar 5 minute. Primarul Constantin Burdea s-a gândit să-i facă o ofertă de nerefuzat împăratului, aceea fiind construcția unei statui pe care ulterior să o afișeze în Caransebeș. Împăratul a fost plăcut impresionat, nu se aștepta la o asemenea ofertă. De la 5 minute discuția s-a mărit la jumătate de oră, în urma căreia primarul Constantin Burdea a reușit să obțină sprijinul financiar”, povestește Roxana Novacovic, inspector turism Caransebeș.

Monumentele de pe clădirea primăriei din Caransebeș au propriile legende.

 

”Cei 2 soldăței îmbrăcați în zale prezenți pe acoperișul clădirii, soldăței care îi întruchipează pe Roland și pe Oliver, apărătorii Vienei, care sunt acum și apărătorii hotărârilor emise de consiliile locale de-a lungul timpului”, mai spune Roxana Novacovici, inspector turism Caransebeș.

Aula 1 Decembrie 1918, actuala sala de consiliu a primăriei este locul în care delegația zonei s-a adunat înainte de a pleca spre Alba Iulia, orașul Marii Uniri.

 

”Episcopul Miron Cristea el este cel care a condus delegația din Caransebeș la Alba Iulia și a avut un discurs impresionant încheiat prin cuvintele ”Prin voi, glasul întregii națiuni se va purta asupra unei singure dorințe care se poate descrie în 3 cuvinte: Până la Tisa”, povestește Roxana Novacovici, inspector turism Caransebeș.

 Doar o plimbare prin centrul orașului, dezvăluie turistului o istorie puțin scrisă în cărțile de profil. Cum este cea a actualei Case de Cultură a orașului, care a fost construită de un negustor.

 

Caransebeșul este situat la poalele munților Țarcu. Orașul se află la aproximativ 40 de km de Reșița, la puțin peste 100 de Timișoara și la 25 de km de stațiunea de ski Muntele Mic.

reporter: Alexandra Marian / Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri