Sari la conținut

Cartier de oraş fără apă

În 2016, într-un cartier din Reșița se trăiește mai rău ca la sat. Oamenii care locuiesc aici nu au apă. Își umplu bidoanele la pompa de pe stradă. Activitatea este o adevărată provocare mai ales pentru vârstnici, deoarece cartierul este situat pe deal. Deși în zonă, a fost instalată în urmă cu câțiva ani o stație de pompare a apei pentru ca aceasta să ajungă în casele oamenilor, instalaţia s-a stricat după nici 3 luni. Interesant este că unii locuitorii primesc facturi pentru apa consumată...

Aşa trăiesc zi de zi aproximativ 40 de familii din cartierul Triaj din Reşiţa. În urmă cu 8 ani autorităţile au introdus sistemul de canalizare şi ţevile de apă, dar nu a curs nimic la robinete.

„În luna mai s-a instaşlat staşia de pompare. Care, la fel ca orice lucrare românească, nu a durat mai mult de 3 luni de zile. A fost inundată şi de atunci sunt oameni vârstnici, numeroade familii cu copii, nevoite zi de zi să piardă două ore să care apă”, susține Ioan Dimcea.

„Îs bolnavă, nu mai pot, dar apă trebuie să luăm. Ce să facem? Şi ei pasează de la unul la altul. La iarnă ce veţi face? Vai de noi, cădem pe aici în jos, ne rupem picioarele.”

„Aşa să intrăm în iarnă? Unde mă duc eu după apă?! La deal.”

Mai mult, unii reşiţeni spun că au primit facturi de apă menajeră chiar dacă aceasta nu a fost furnizată.

„De când e factura respectivă? Din septembrie. Dar apă mu este de cel puţin 2 luni. A venit o lună şi apoi n-a mai venit deloc”.

Societatea de apă din Reşiţa aruncă vina pe firma care ar fi făcut lucrările de instalare a sistemului şi spune că nu poate interveni până la recepţia finală.

„Staţia de pompare care va asigura furnizarea apei în zona Triaj a fost montată şi echipată, însă, în luna iulie a fost inundată de ploile căzute în acea perioadă în municipiul Reşiţa, panoul electric de alimentare fiind ars. Aquacaraş a cerut constructorului termenul în care va remeia deficienţa şi când estimează că staţia de pompare va putea fi pusă în funcţiune", se arată în comunicatul transmis de Aquacaraș.,

Oamenii se tem că odată cu venirea iernii pompa va îngheţa şi ei vor rămâne fără singura sursă de apă. Până la această oră, Primăria Reșița nu a oferit niciun punct de vedere.