Casă săsească veche, distrusă de Primărie

Data publicării:
CASA BIERTAN

Intervenție ilegală asupra unei case vechi săsești, făcută chiar de o primărie care gestionează un sit UNESCO. Primăria din Biertan a "renovat" o clădire din centrul satului Copșa Mare și i-a înlocuit țiglele istorice cu unele industriale, a pus ferestre de alte dimensiuni și a distrus tencuiala veche, sub care, spun specialiștii, e posibil să fi existat inscripții valoroase. Direcția pentru Cultură a sistat lucrările.

Deși este un sat cu case vechi săsești, în care nu mai locuiesc astăzi sași, Copșa Mare este, totuși, un exemplu pozitiv. Localnicii care au rămas au respectat construcțiile moștenite de la etnicii germani și le-au întreținut fără să le distrugă aspectul istoric. Chiar și acum cei care renovează spun că știu foarte bine ce reguli trebuie să Respecte.

"Am încercat noi să respectăm niște reguli. Formele și structura veche și poarta, geamurile... cum să... farmecul casei, să zic așa", localnic.

Cea care uită de aceste reguli pare să fie tocmai primăria care gestionează satul, cea a comunei Biertan. Administrația locală s-a apucat să renoveze o casă aflată între două construcții refăcute ca la carte. Vrea să facă, aici, dispensar.

"Eu zic că-i un lucru bun, să faci un dispensar pentru oameni, un post de Poliție - Dar oamenii din sat sunt obligați să respecte anumite reguli, când își renovează o casă? - Păi așa știu, de la ăștia de la Patrimoniu, ceva. N-ai voie anumite culori, să păstrezi aspectul vechi", localnic.

Specialiștii spun, însă, că lucrările începute nu respectă niciun fel de normă de patrimoniu, în condițiile în care situl Copșa Mare este considerat monument istoric.

" Țigla veche era de bună calitate și ar fi fost chiar mult mai ieftin să refolosească, așa cum au făcut toți oamenii din sat. Ferestrele pe care le-au înlocuit nu sunt cele adecvate, în niciun caz. Sunt de alte dimensiuni, au alte proporții, e un alt număr de canate, alt design. Au distrus și acea streașină spectaculoasă, care era în curte și au placat grinzile istorice cu un tavan de rigips", Eugen Vaida, arhitect.

Satul este unul dintre cele mai bine păstrate situri săsești din Ardeal, inclus în celebrul traseu turistic Colinele Transilvaniei.

Copșa Mare a fost clasificată drept "sat premium", adică una dintre cele mai frumoase 15 localități din județul Sibiu. Culmea, tocmai Primăria este cea care a amplasat aici, în mijlocul satului, un panou care le xplică oamenilor cum să-și renoveze casele.

Un alt paradox: primăria care gestionează Copșa Mare are în grijă un sit UNESCO, cel de la Biertan, unde regulile impuse sunt chiar și mai stricte. Primarul se apără și spune că, deși a folosit materiale noi, acestea respectă arhitectura din momentul preluării. Doar că preluarea a avut loc în aprilie anul acesta.

"După părerea mea, sunt acuzații nefondate. Geamurile au fost schimbate cu exact același fel de tâmplărie, același format, acoperișul cu exact același fel de țiglă, același format . Deci nu există un aviz, greșeala e a mea, că nu am cerut avizul Direcției de Cultură și îmi asum acest lucru", Mircea Dragomir, primar Biertan.

Direcția pentru Cultură, sesizată de asociațiile pentru protecția patrimoniului, a deschis o anchetă. Inspectorii au dispus sistarea lucrărilor, până la intrarea în legalitate.

Reporter: Adela Mohanu/ Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri