Sari la conținut

Casele săpate în piatră, enigmă a istoriei

Un mister încă nedeslușit călăuzeşte pașii multor turiști spre aşezările rupestre din Subcarpații de Curbură. Deși multe dintre desenele de pe pereții grotelor săpate în stâncă cu dalta şi ciocanul arată faptul că hrubele le-au fost adăpost oamenilor încă din primele secole ale erei noastre, nimeni nu a reuşit să afle exact când anume au fost ele scobite în piatră. Sunt aproape 50 de astfel de aşezări rupestre în judeţul Buzău. (BETA)

Singurul lucru asupra căruia toţi specialiştii au căzut de acord e că o parte dintre picturile de pe pereţii grotelor au fost făcute în secolul trei, după Hristos. Crucea de Malta este desenată în mai multe dintre ele. Exact când au fost săpate grotele, nu ştie nimeni. Astfel de aşezări rupestre se găsesc în stâncile din jurul comunelor Colţi, Bozioru şi Ruginoasa.

Diana Gavrilă, ghid turistic: "Peste 40 de astfel de aşezări au fiinţat, 30 sunt menţionate documentar, alte 20 ar putea fi vizitate. Ele au reprezentat şi loc de retragere din calea năvălitorilor, dar în primul rând loc de retragere ai primilor mărturisitori ai lui Iisus Hristos."

Cele mai multe dintre peşteri sunt în pădure și se poate ajunge la ele doar pe jos. Excepție face Complexul Rupestru Aluniş, din localitatea Colți unde se poate ajunge cu mașina. În apropierea grotelor se află și o biserică săpată la rândul ei în piatră.

Diana Gavrilă, ghid turistic: "Potrivit unei legende biserica ar fi fost săpată în piatră de doi păstori, pe care tradiţia îi numeşte Simion şi Vlad, pe la 1274, însă conform, spuselor specialiştilor locul acesta a fost folosit pe linie creştinească cel puţin în secolele 4..6 după Hristos."

Ceea ce fascinează cel mai mult este munca depusă, în vremuri de demult doar cu dalta și ciocanul, pentru a săpa locuințele din piatră.

Alexandra Dinu, reporter Digi 24: "Una din asezarile rupestre din Complexul Aluniş este formată din doua încăperi. În prima încapere, cea în care ne aflăm , era bucătaria. În cea de a doua, care se află în partea din spate, era locul unde oamenii care locuiau , aici se odihneau."

Misterul din spatele așezărilor rupestre atrage anual aproape 10 mii de turiști din țară și din străinătate.

"Au fost gândite, chiar pe vremea aia separat, nu au fost toţu într-o grotă, este chiar impresionant, este foarte greu de făcut aşa ceva"

"Este foarte interesant, nu doar pentru istoria României, ci pentru toată Europa, este foarte interesant"

Turiștii care vor să rămână peste noapte în zonă vor găsi cazare în pensiuni la preţuri ce nu depăşesc 160 de lei pe noapte. Tot în localitatea Colți poate fi vizitat și Muzeul Chihlimbarului.

"Poartă denumirea ştiinţifică de rumanit, rumanitul se găseşte la noi şi la ruşi"

Elena Sava, ghid turistic la punctul de informare Colți: "Chihlimbarul după cum se ştie este o răşină fosilă, provenită din unele specii de pin, veche de 60 de milioane de ani."

Către localitațile Colți, Bozioru şi Ruginoasa se ajunge din Buzău, pe Drumul Național 10, iar din localitatea Sătuc, la dreapta, pe DJ 102 F.


reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu