Castelul Csernovics de la Macea

Data publicării:
castel

Elegantul Castel Csernovics, ascuns printre arborii grădinii botanice din Macea, județul Arad, e locul ideal pentru turiștii care vor să descopere parfumul și farmecul secolului al 16-lea.  Frumoasa grădină botanică ce îl înconjoară ascunde arbori seculari și cel mai mare arbore Ginko Biloba din țara noastră. Dacă sunteți în căutarea unui adevărat loc de relaxare, merită să faceți o vizită. 

”Bine ați venit la Macea! Ne aflăm în fața Castelului Csernovics din Macea, un castel construit de-a lungul a patruzeci de ani, între 1815-1840, respectiv 1860-1880. Este un castel impunător, are 99 de camera şi de fapt este motivul pentru care, în preajma lui, s-a realizat un parc de agrement, un parc nobiliar”, a declarat  Ioan Don, directorul Grădinii Botanic.

La o distanță de aproximativ 30 km de Arad, în comuna Macea, frumosul castel stă semeț de aproape două secole. Cu arbori seculari, plante rare şi alei , casa familiei nobiliare Csernovics e locul în care vin, anual, 20 de mii de turiști, atrași de istoria cu parfum de epocă.

”Primii proprietari au fost Familia Csernovics, o familie puternică. Au construit aripa îndepărtată, aripa din spatele meu a castelului, au avut proprietățile până la 1866, când au vândut sau, după spusele unor localnici, groful Csernovics a pierdut la un joc de cărți acest castel în favoarea familiei Karolyi de la Carei”, a declarat Ioan Don, directorul Grădinii Botanice.

Frumosul castel îmbină mai multe stiluri arhitectonice. Turnulețele sunt de inspirație bizantină, iar la intrarea principală se regăsesc elemente ale stilului baroc, rămase de pe vremea familiei nobiliare de origine sârbă. Familia Karolyi, în schimb, a adus un aer modern castelului şi a lăsat pe frontispiciul clădirii impunătorul blazon.

”Acesta este blazonul celei de a doua familii nobiliare, este vorba de familia Karolyi, o familie foarte puternică, fapt evidențiat şi de acest blazon. Doi lei, sprijinind un scut încoronat, iar pe scut se observă un cerb carpatin, care indic faptul că erau pasionați de vânătoare”, a declarat Ioan Don, directorul Grădinii Botanice.

Holul de la intrare, apartamentele spațioase în care au locuit membrii familiilor nobiliare şi terasă pe care obișnuiau grofii vremii să-şi bea cafeaua sunt indiciile unei lumi despre care există o mulțime de legende. Una dintre ele amintește de o cameră secretă.

”Sunetele unui pian în miez de noapte este una dintre legendele legate de Castelul Csernovics. Localnicii spun că în miezul nopții, groful cânta în camera cu numărul o sută, asta deși castelul Csernovics are doar 99 de camere”, relatează Mihaela Creţu, jurnalist Digi24.

Din camerele Castelului se vede grădina botanică, cu arbori seculari, alei şi ronduri de flori ornamentale. Oaza de liniște a fost făcută la inițiativa familiei Csernovics, iar acum cuprinde peste 2000 de specii de arbori şi arbuști şi 500 de specii ierboase.

”Încă de la intrarea principală în grădina botanică ne întâmpină un stejar secular, este vorba de exemplarul din spatele meu, un stejar care are undeva la 200 de ani, declarat în urmă cu câțiva ani Stejarul Unirii. Un stejar impunător, în plină perioadă de vegetație”, a spus Ioan Don,  directorul Grădinii Botanice.

Grădina are o suprafață totală de aproape 22 de hectare. Din acestea, 3,5 hectare cuprind colecția dendrologică destinată specialiștilor în domeniu, iar o altă parte, de 8 hectare, cuprinde vegetația forestieră a parcului, cu specii lemnoase.

”Ginko Biloba, un exemplar femelă, de 170 de ani. Se pare că a fost adus de groful Csernovics, în urma unei vizite pe care a făcut-o el în China la vremea respectivă. Este cel mai mare exemplar de Ginko Biloba din România”, a declarat Ioan Don, directorul Grădinii Botanice.

Ca în orice grădina botanică nu lipsesc magnoliile. Aici, la Macea, sunt 19 specii diferite, iar în această perioadă este înflorită Magnolia cu frunza mare.

”Magnolia cu frunza mare, Magnolia Macrofila, care este din grupa a treia de magnolia, respective magnolia care înfloresc după înfrunzire. Florile sunt foarte mari, la fel ca şi frunzele. Frumoase, vedeți, vizitate de albine”, a declarat Ioan Don, directorul Grădinii Botanice.

Prin grădina botanică se găsesc şi sculpturi de piatră, realizate la o tabără organizată chiar pe vechiul domeniu nobiliar, în anul 1988. La capătul spațiului de agrement stă un mic complex muzeal pentru turiști.

”Ne aflăm în zona cu secțiuni în diferite esențe lemnoase. Interesante sunt şi desenele care pot să apară în secțiunea transversală a trunchiului, aici e zun desen, în formă de liliac, într-o secțiune de mesteacăn”,  a declarat Ioan Don, directorul Grădinii Botanice.

Dacă sunteți interesați să vizitați castelul, frumoasa grădină şi micul complex muzeal, tot ce trebuie să faceți e să veniți la Macea.

reporter: Mihaela Crețu/ operator: Mihai Pop

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri