Sari la conținut

Ce cărți mai citesc tinerii

Ce cărți mai citesc tinerii? Aceasta este întrebarea la care Biblioteca Județeana Timiș vrea să afle răspunsul. A pus la punct o campanie pro-lectură care își propune și tur de forță în mai multe școli și licee din județ, unde elevii sunt invitați să aducă romanul preferat și să citească din el pasajele care i-au marcat. Prima oprire, Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timișoara.

Pe reprezentanții Bibliotecii Județene Timiș îi interesează dacă lectura din plăcere își mai găsește loc în programul adolescentului contemporan. Iar tinerii nu s-au lăsat prea mult invitați. Și-au adus la întâlnire cărțile preferate.

”Nu este un roman de literatură, este un fel de autobiografie a lui Luciano Pavarotti, care mă ajută foarte mult în visul meu de a fi, de a devin solist de opera”, a spus un elev.

”Am ales cartea Hoțul de cărți. Prezintă mai mult cum este viața de copil în perioada nazistă. Este o inițiativă foarte bună, mai ales în școli, pentru că fiind aici, mai ales în școli, pentru că fiind aici chiar ne-ar ajuta să citim mai mult și să descoperim nu doar cărțile din programă”, a spus un altul.

La evenimentul LecTură de forță au participat aproximativ 50 de elevi de liceu, din trei clase diferite ale Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" din Timișoara.

 ”Practic fiecare generație citește în felul ei și citește astfel cartea ei. Pentru că e clar că interesul pe care un anumit roman, cu o anumită bătaie, legat de o lume tradițională surală, nu poate să îl stârnească așa cum un stârnea acum 20 de ani, când nu aveam internet și nu putea descoperi și redescoperi lumea, inclusive lumea tradițională la modul ăsta”, a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

Evenimentele organizate de-a lungul anilor de Biblioteca Județeană Timiș s-au bucurat de succes printre pasionații de lectură.

reporter: Mihaela Crețu/ operator: Adrian Ionescu