Sari la conținut

Centrul de Mari Arși, muzeu al nepăsării

Dotarea spitalelor, boala sistemului medical românesc. De un an și jumătate, Clinica de Mari Arși din Timișoara așteaptă aparatura care ar putea salva, în condiții optime, viața pacienților cu arsuri grave.  După șirul lung de promisiuni din partea Ministerului Sănătății, la spitalul din Timișoara au venit doar două din cele cinci paturi cerute. Ventilatoarele, ecografele și monitoarele se lasă așteptate.

Centrul de Mari Arși din Timișoara e un muzeu al nepăsării. Boxele pacienților și sălile de intervenție stau și acum goale, la mai bine de un an de la inaugurare. Conducerea încă așteaptă și aparatura medicală pentru tratarea pacienților cu arsuri grave, după ce din necesarul propus a primit doar... două paturi.

”Au ajuns două paturi, conform caietului de sarcini, dar noi așteptăm o aparatură de valoare aproximativ 17 milioane de lei. Cu două paturi noi nu putem trata pacienți la momentul respectiv. Ce este vital? Ventilatoare, ce ar trebui să fie aici? Ventilatoare, aparate, monitorizare, masă de operație, sunt o grămadă de lucruri conforme caietului de sarcini, care nouă ne lipsesc cu desăvârșire”, a declarat Taskov Panche, medic specialist.

Ventilatoarele, monitoarele și ecografele se lasă încă așteptate. Necesarul de 17,2 milioane de lei trebuia deja asigurat de Ministerul Sănătății.

”Este anormal ca după un an și jumătate să nu beneficiam de aparatură medicală pentru ca pacienții care au nevoie, și din păcate au nevoie mul pacienți de asemenea terapie, să nu poată beneficia în România anului 2018 de condiții ultra-moderne de tratament în cazul marilor arsuri”, a declarat Marius Craina, managerul spitalului.

Inclusiv personalul medical este asigurat de conducerea spitalului. 40 de persoane așteaptă să înceapă activitatea.

”Inclusiv sala de operație este gata la Clinica de Mari Arși din Timișoara. Îi lipsește doar aparatura medicală. Specialiști de la Spitalul Județean spun că sunt necesare doar trei zile pentru ca ea să fie instalată aici. De îndată ce există, pacienții cu arsuri grave pot fi tratați în condiții optime”, relatează  Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.

O comisie specială de la Spitalul Județean din Timișoara va face recepția celor două paturi, pentru a verifica dacă ele corespund înaintate de Spital Ministerului Sănătății.

reporter: Mihaela Creţu/ operator: Dan Petcu