Cetatea Timișoarei, istorie şi stricăciuni

Data publicării:
bastion

Cea mai mare fortificație istorică a Timișoarei, Bastionul Theresia, restaurat cu 10 milioane de euro, în urmă cu 8 ani, a ajuns într-o stare jalnică. Bolțile galeriilor sunt pline de igrasie, treptele din lemn sunt rupte, aleile crăpate, sticla din zona de expoziții este și ea sparta, iar sub platformele pietonale s-au adunat gunoaie. Bastionul aparține Consiliului Județean Timiș şi, o mică parte, Primăriei Timișoara.

Aşa arată pavajul care înconjoară Bastionul Theresia, fortificație construită în 1734. Cele mai multe plăci sunt crăpate şi pietonii se pot împiedica ușor dacă nu sunt atenți.

”În zona pietonală dalele nu au fost montate aşa cum trebuie. De exemplu, această bucată se desprinde foarte ușor şi este clar că nu a fost fixată cu nicio substanță”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timișoara.

În zonele pietonale acoperite cu scânduri sunt alte probleme. Treptele din lemn sunt rupte sau lipsesc cu desăvârșire şi sub ele s-au adunat gunoaie. Totul, nedemn de orașul care este Capitală Europeană a Culturii.

”Nu este demn bastionul de titulatura pe care o avem şi pe care o vom avea. Ca şi bastionul sunt multe alte instituții care nu sunt demne şi care ar trebui refăcute cu mai multă responsabilitate”, a spus un timișorean.

Din peisajul bătrânului bastion nu lipsește nici igrasia, care parcă a pus stăpânire pe pereți.

”Cea mai mare problemă a vechii cetăți este umezeala. Pereții galeriilor sunt plini de igrasie şi zugrăveala a crăpat în mai multe locuri. Este şi periculos pentru că oricând bucăți de tencuială pot cădea peste pietonii sau mașinile care circulă pe aici”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timișoara.

În zona de expoziții sticla este spartă. În interior am găsit din nou igrasie. În aceste condiții nici nu e de mirare că multe spații ale Bastionului stau goale.

Dacă reprezentanții Primăriei Timișoara promit intervenții, cei de la Consiliul Județean Timiş nu ne-au oferit un punct de vedere până la ora difuzării acestei știri.

”Consiliul Local a decis acordarea acestor spații Casei de Cultură a Municipiului în vederea realizării de activități culturale. Sigur se evaluează acum şi pe interior ce lucrări trebuie executate. Înțeleg că şi spaţiul public din exterior ar avea nevoie de reabilitare”, a declara Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara.

Restaurarea Bastionului Theresia a fost realizată între anii 2008 şi 2010, cu 10 milioane de euro, prin programul PHARE. A fost atunci cea mai mare restaurare a unui obiectiv istoric din sud-estul Europei.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Dan Şoşdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri