Sari la conținut

Cetăţenii moldoveni au votat şi la Braşov

La Braşov cetăţenii moldovenii s-au încolonat pentru a-şi vota un nou preşedinte. Duminică dimineaţă zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova s-au adunat la secţia de votare care a fost amenajată în campusul universitar. Nici vântul puternic şi nici ninsoarea care a căzut peste oraş nu i-a impiedicat pe moldoveni să vină la vot. 

Cei mai mulţi au fost studenţi, care vor ca după ce termină studiile în România să se întoarcă într-o ţară schimbată.

"Am votat pentru posibilitatea de a mă reîntoarce acasă cu zâmbetul pe buze, am votat pentru că mai avem o şansă. Am votat pentru că vreau ca lucrurile la mine acasă să meargă mai bine şi pentru ca să ne putem întoarce acolo acasă, unde ne-am lăsat părinţii, ne-am lăsat rudele şi ne-am lăsat inima acolo", student moldovean.

Pe lângă aceştia au venit şi foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care sunt stabiliţi la poalele Tâmpei.

"Am votat pentru un preşedinte al Republicii Moldova care să aducă ţara în matca ei firească. Să trezească această populaţie, acest popor din somnul de moarte de atâtea decenii", student moldovean.

"Pentru o Moldovă Europeană, să scăpăm şi noi în sfârşit de comunism şi de socialism. cred că e primul candidat care a reuşit să mobilizeze toată ţara să meargă la vot. Cel puţin în ţarinle din afara Moldovei. Să scăpăm şi noi de tirania comuniştilor", student moldovean.

"Am votat pentru un preşedinte care atunci când se întorc moldoveni în Republica Moldova să nu le dea cu piciorul, să îi angajeze la lucru", student moldovean.

Un grupe de peste 100 de studenţi împărţiţi în două autocare, au sosit chiar de la Sibiu, pentru că acolo nu a fost amenajată nicio secţie de votare. Deşi drumul a fost aglomerat din cauza vremii rele şi a codului portolcaliu de ninsoare care s-a dar şi pentru Sibiu şi pentru Braşov, tinerii spun că nimic nu îi împiedică să îşi voteze un nou viitor.

"Aţi făcut mult pe vremea asta? Cam vreo 4 ore, cam aşa. Şi totuşi aşi venit să votaţi, nu v-a împiedicat nimic. Nu nu nu, absolut nimic", cetăţean moldovean.

"Foarte greu drumul că ne-am blocat la un moment dat. Noi venim de la Sibiu. A fost un drum foarte foarte greu până am ajuns aici. Au mers din Sibiu şi la Cluj şi la Timişoara, au mers şi acasă care nu au paşaport. Sunt studenţi de anul întâi care nu au paşaport. Au mers acasă, s-au făcut reduceri la autocare cu Timişoara doar ca să ne exercităm dreptul la vot pe care îl avem. În Sibiu suntem în jur de 300 de persoane, majoritatea, în jur de 70% am mers să voteze", cetăţean moldovean.

La secţia de votare din campusul universitar din Braşov au fost pregătite 3.000 de buletine de vot, mai multe decât la primul tur de scrutin. Acum două săptămâni aici au votat peste 600 de persoane.

"Doar în baza paşaportului, chiar şi dacă este expirat oricum pot vota", Eugen Rusu - preşedinte Biroul Electoral Braşov.

La scrutinul de ieri, la secţia de votare din Braşov şi-au exprimat opţiunea 1198 de persoane, dintre care 1153, adică 96.57%, au votat cu Maia Sandu, iar 41 de alegatori, adică 3,43%, l-au ales pe Igor Dodon.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan