Sari la conținut

Chetă la OPC pentru curățenie

De 14 ani, inspectorii OPC Timiș fac chetă lunar ca să plătească serviciul de curățenie în instituție. În plus, sunt nevoiți de multe ori să achite din banii lor asigurările obligatorii pentru mașinile de serviciu, iar sumele să li se deconteze după câteva luni. Secretariatul instituției este asigurat tot de inspectori, fără să fie plătiți suplimentar pentru această muncă.

Niculina Mircea este comisar al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Timiș din 2001. O săptămână pe lună schimbă postul pentru care s-a angajat cu cel de secretară.

"Cam la 4-5 săptămâni ne vine rândul să stăm la biroul de preluare a reclamațiilor, timp de o săptămână MUSCĂ în loc să facem ce ar trebui să facem, adică să avem grijă de piață MUSCĂ suntem aici la secretariat blocați", a declarat Niculina Mircea, comisar OPC Timiș.

De 12 ani, oficiul nu mai are secretară. De 14 ani nici personal pentru curățenie. Comisarii fac chetă în fiecare lună să plătească un om pentru curățenie.

"Lunar, știm când primim salariul salariul, ca să avem banii proaspăt în cont și să nu-i cheltuim, atunci, în acea săptămână trebuie să dăm banii pentru materiale și curățenie. În jur de 30 de lei. Nu este o sumă, nu pentru suma aceasta mă plâng ci principiul în sine nu mi se pare corect", a declarat Daiana Mărgărit, comisar OPC Timiș.

"De șofer nici să nu mai vorbesc. Femeie de serviciu, nici atât. Noi facem curățenie în această instituție. Noi trebuie să fim și șoferi, ceea ce nu este normal. (Reporter: vi s-a întâmplat să plătiți polițele de asigurare obligatorii ale mașinilor din bani proprii?) Da. Și ulterior se decontează, ce-i drept. Când...se decontează", a declarat Raluca Codreanu, comisar OPC Timiș.

În aceste condiții, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor se gândesc la proteste.

"Aceștia sunt comisari principali care au un salariu net de 1,688 net iar aici aveți un fluturaș pentru un comisar superior, de 2,843 net", spune un comisar. 

"De data asta chiar suntem hotărâți să mergem până la capăt ceea ce înseamnă inclusiv greva, după ce trecem prin toți pașii obligatorii", a declarat Daiana Mărgărit, comisar OPC Timiș.

La OPC Timiș sunt 10 inspectori care trebuie să se ocupe de cel puțin 3-4 mii de plângeri înregistrate anual. OPC Timiș este pe locul 2 în țară după numărul plângerilor depuse. Ministerul Economiei este răspunzător pentru situația Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Memoriile trimise către minister, au rămas însă fără răspuns.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Șoșdean