Sari la conținut
News Alert

Chetă pentru salariile din sănătate

Chetă în spitalul municipal din Lugoj pentru a acoperi scăderile de salarii. Șefii unității medicale i-au îndemnat pe angajații ale căror lefuri au crescut să doneze - după posibilități - bani pentru colegii mai puțin norocoși.

Câte 100 de lei pe lună – atât și-au propus medicii spitalului municipal din Lugoj să doneze pentru colegii lor ale căror salarii au fost diminuate după intrarea în vigoare a noilor reglementări salariale din sănătate. Dacă în unitatea medicală nu mai există doctori cu salarii mai mici de 7 mii de lei, dublu față de lunile anterioare, pentru colegii lor – infirmiere, brancardieri și personal administrativ – lefurile au scăzut.

 

”Noi, medicii, am hotărât să fim solidari cu personalul auxiliar și să punem umăr la umăr și să acoperim pierderile.  Dacă toți medicii am pune 100 de lei, practic am acoperi aceste pierderi cam 4400 de lei, după calculele noastre  Este doar o chestie de solidaritate, noi ne considerăm o familie. Lucrăm toți împreună și decât să am personal care face grevă sau care e nemulțumit la locul de muncă și nu-și face treaba, mai bine să am personal mulțumit”, a declarat Dr. Erwin Floroni, managerul spitalului municipal Lugoj.

Donațiile se fac la secretariatul spitalului, pe bază de listă.

”Contribuiți, nu contribuiți? Sigur că da, cum să nu contribui?! Mi se pare un gest de solidaritate față de colegii noștri din cadrul spitalului având în vedere măririle salariale, cred că e fair-play față de ceilalți”, a spus Dr. Gelu Breaza, medic în spitalul municipal din Lugoj.

Cheta a început săptămâna trecută și s-au adunat câteva sute de lei. Personalul medical ce ar urma să beneficieze de banii adunați, apreciază gestul dar nu îl văd ca pe un gest firesc.

 

Pe de-altă parte, liderii sindicali din sănătate spun că deși o astfel de măsură este unică în țară și lăudabilă, este doar  ”o cârpeală”.

”Fac un lucru bun dar asta nu poate să fie de durată. Trebuie ceva legal făcut”, a declarat Elena Drinovan, reprezentant Sanitas.

 Angajații din sistemul sanitar au anunțat că luni vor fi în grevă de avertisment iar în 11 mai ar urma să fie declanșată greva generală, nemulțumiți de legea salarizării și regulamentul sporurilor.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Dan Șoșdean