Sari la conținut

CJ Hunedoara, în dispută cu ecologiștii

Consiliul Județean Hunedoara versus ecologiști. La câteva zile după ce ecologiștii au postat pe internet un material prin care acuzau defrișările făcute în situl de la Sarmizegetusa Regia, autoritățile județene au decis să riposteze. Deși cetatea este închisă în aceste zile pentru vizitatori, jurnaliștii au fost invitați să vadă la fața locului modul în care au fost tăiați cei 80 de arbori despre care specialiștii spun că erau bătrâni, bolnavi și putea pune oricând în pericol viața turiștilor.

”Acest copac era putred, era înclinat. Nu s-au prăbușit din rădăcină, ci de la jumătate, boala poate să fie în copac nu știm unde, și el de acolo se rupe”, a declarat  Vladimir Brilinski, administrator Sarmizegetusa Regia.

Pe un perimetru de 18,3 hectare din zona Sarmizegetusa Regia au fost marcați 103 arbori. Iar 80 dintre ei au fost tăiați deja până acum.

”Ceilalți, printre care și cei din zona Turnului Pentagonal, vor fi tăiați abia atunci când Direcția Silvică Va găsi o modalitate tehnică prin care, odată doborâți, copacii să nu afecteze vestigiile”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

Cu toate acestea, membrii unei asociații pentru protecția mediului îi condamnă pe reprezentații Consiliului Județean, de care aparține situl, că afectează Vestigiile.

"Arbori de dimensiuni uriașe au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic (...) arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic" -  Sursa: Comunicat de presă 

”Arbori aparent impecabili se rup și cad pur și simplu. Și de cele mai multe ori, ultima dată s-a întâmplat în noiembrie anul trecut, un arbore a căzut și a distrus o bucată destul de importantă de din zidul de incintă” - Gelu Florea, arheolog.

”Taful nu a urcat, nu s-a cocoțat pe nicio piatră, fie ea antică, fie, ca în acest caz, replici din anii”, a declarat  Cătălin Cristescu, arheolog.

Până în 19 februarie, accesul turiștilor în situl fostei capitale a statului dac este oprit. Administratorii cetății trebuie să pregătească zona pentru vizitatori și să curețe resturile de copaci tăiați.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș