Sari la conținut

Colecţionarul auto | 1.000 de maşini în casă

O mie de mașini parcate într-un apartament! Desigur e vorba despre automobile în miniature. Sunt piese rare strânse într-o colecţie impresionantă de un bărbat din Lugoj. Le-a adunat în ultimii 30 de ani şi spune că nu ar renunţa la niciuna!

„Aceasta este colecția mea, mai bine zis o parte din cele aproape 1.000 de modele pe care le am. MUSCĂ Machete clasice ale unor autoturisme clasice, așa îmi place să spun”, povestește Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea are 54 de ani. Pasiunea pentru maşinile în miniatură o are de când se ştie.

„Eram prin clasa a VI-a, a VII-a. Un coleg de-al meu avea un tată care reușea să iasă în Occident, in Olanda, ceea ce era o mare raritate pe vremea lui Ceaușescu. Părintele îi aducea de acolo machete MachBox. Am fost foarte impresionat de acele machete și până în ziua de azi le apreciez în mod deosebit”, spune colecționarul.

Colecția de machete îi consumă cam tot timpul liber. Trebuie curăţate şi aranjate tot timpul, ca să rămână ca noi!

„Am aici primul omnibuz care a circulat pe o linie, primul omnibuz Man care a circulat pe o linie regulată. Și aici este primul mijloc de transport în comun mecanizat”, explică Cristian Ghinea.

Chiar şi după atâţea ani, prietenii sunt intrigaţi de pasiunea sa.

„Paradoxal, el este un om fără carnet de conducere și de fiecare dată apelează la noi, la colegi, să îl ducem într-o parte sau în alta. Dar când vorbește de mașini, crezi că e un fel de verișor al lui Țiriac, cu un garaj foarte mare de mașini despre care știe absolut totul”, povestește Ion Moldovan, prietenul lui Cristian Ghinea.

Printre sutele de machete este şi una pe care Cristian o preţuieşte în mod deosebit.

„Țin în mână un Jaguar. O mașină de epocă, produsă de o firmă care nu mai există. Se numește Model Icons și vreau să spun că aceste modele într-adevăr au fost iconice”, continuă colecționarul.

Deşi în străinătate un astfel de hobby e foarte răspândit, la noi nu sunt mai mult de 200 de colecţionari de mașini în miniatură.