Copiii bolnavi de cancer, în așteptarea medicamentelor

Data publicării:
copii cancer
În ultimele 5 luni, medicamentele de bază pentru copiii de la secția de Oncologie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara nu au mai fost decontate. Explicația? Casa Națională de Asigurări de Sănătate a constatat că unitatea are un stoc format din anumite tipuri de medicamente, iar până când acesta nu se diminuează, a sistat orice finanțare.

Maria Iscrulescu este mama Larisei. Fata și-a aniversat cei 16 ani pe patul de spital. De 4 luni, casa lor este spitalul. Depind de medicamentele de aici, pentru ca evoluția stării de sănătate a Larisei să fie una favorabilă.

„Acum tratamentul s-a făcut și așteptăm rezultatele. Dar foarte multe medicamente nu sunt. La noi, mulțumesc lui Dumnezeu, s-a găsit acest medicament, s-a găsit donator. Medicamentul este foarte scump, noi nu puteam, vă dați seama să îl cumpărăm”, explică Maria Iscrulescu, mama unui pacient.

În cazul afecțiunilor oncologice, timpul nu așteaptă, iar medicii trebuie să intervină cât de repede cu putință. Ca să nu rămână fără medicamente, luna trecută, farmacia Spitalului Louis Țurcanu din Timișoara a alocat peste 40.000 de lei, fonduri proprii, pentru tratamentul micuților cu probleme.

„De aceste medicamente facem rost suficient de încetinel, știu că la prețuri mai mari decât ar fi prin programul național”, recunoaște Margit Șerban coordonatorul Centrului de Transplant Medular.

S-a ajuns aici pentru că reprezententanții Casei Naționale de Asigurare de Sănătate au descoperit, la finalul lunii iulie, un stoc de medicamente în farmacia Spitalului de Copii în valoare de puțin peste 80 de mii de lei. Este vorba despre tratamente pentru cazuri rare, care nu au putut fi administrate. Din acest motiv, medicamentele de bază pentru copiii cu probleme oncologice, nu au mai fost decontate din luna aprilie prin Programul Național de Oncologie.

„Începând cu luna aprilie s-a sistat finanțarea programului datorită stocului foarte mare aflat în farmacia spitalului. MUSCĂ Până când nu se diminează această valoare, nu putem să le acordăm finanțarea. MUSCĂ Este strict responsabilitatea coordonatorului programului cum gestionează aceste fonduri. El achiziționează medicamentele, în funcție de diagnosticul pacienților. Trebuie să știe ce medicacamente achiziționează și cantitatea”, Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.

„Sunt cel puțin cinci tipuri de căi de tratament în cadrul programului. Pot să am stoc de exemplu la profilaxie dar nu am în momentul de față nici un medicament pe inhibitor și nici un medicament pe intervenție chirurgicală”, continuă Margit Șerban, coordonatorul Centrului de Transplant Medular.

150.000 de lei este suma maximă pe care Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara o poate deconta anul acesta prin Programul Național de Oncologie. Până la sfârșitul acestui an mai are la dispoziție aproape 70 de mii de lei. În funcție de diagnostic, o serie de tratament poate ajunge să coste și 40 mii de lei.

Reporter: Alexandra Marian Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri