Copiii cu rujeolă, internați la insistențele părinților

Data publicării:
ruejola
Speriaţi de numărul mare de decese cauzate de rujeolă, părinţii au ajuns să le ceară medicilor să le interneze copiii atunci când apar simptomele bolii, chiar dacă specialiștii nu impun măsura. Se întâmplă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș" din Timișoara, unde aproape zilnic sunt internați trei sau patru copii cu suspiciune de rujeolă. În consecință, medicii se văd nevoiți să trimită acasă bolnavi cu alte patologii, cum ar fi enterocolita sau infecțiile de căi respiratorii, mai ales dacă nu sunt cazuri urgente.

În plină epidemie de rujeolă, pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș" din Timișoara vin aproape zilnic noi pacienți care prezintă simptomele clinice ale bolii. Nu toate cazurile ar trebui însă internate, spun medicii.

"Unii dintre părinți, speriați de această boală, probabil datorită discuțiilor și din mass-media, insistă chiar dacă copiii nu prezintă forme cu complicații, să se interneze. Vin cinci, șase pacienți pe zi și internăm chiar trei, patru sau cinci", explică Virgil Musta - medic primar Boli Infecțioase.

Majoritatea copiilor internați suferă de o formă de rujeolă lipsită de complicații, care se manifestă prin febră, tuse și erupții cutanate. Medicii le oferă tratament și îi sfătuiesc să meargă acasă. Părinții insistă însă să fie internați alături de copilul lor.

"Am zis că o să fie mai bine la spital. Cu rujeola asta ne-o fost frică, am auzit că or murit și foarte mulți copii."

"Noi am fost doar suspecți la început, după care s-a confirmat că e rujeolă, nu atât de gravă. Ați insistat să rămâneți aici? Păi da, pentru siguranța lui da."

Față de aceeși perioadă a anului trecut, numărul pacienților internați a crescut de mai bine de 7 ori.

"În prima săptămână a lunii mai, pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babes din Timisoara au fost 30 de internări cu suspiciuni de rujeolă. În luna mai a anului 2016, doar patru copii care prezentau simptomele acestei boli au fost internați pe aceeași secție" - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timişoara.

Din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă, bolnavii care vin la spital cu alte patologii nu sunt internați.

"Pentru că ei nu sunt o problemă gravă acum, în momentul în care îi consulți, dar și o banală pneumonia și o banală scarlatină sau o banală varicelă, și aceasta se poate complica. Se creează această discrepanță foarte mare. Sunt foarte mulți pacienți cu rujeolă și atunci pe ceilalți nu mai ai unde să îi internezi, nu mai ai unde să îi izolezi", spune Voichița Lăzureanu - managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

De la începutul anului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara au fost internați 509 pacienți cu rujeolă. Cea mai recentă situaţie prezentată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că până acum au fost înregistrate 5.290 de cazuri de rujeolă și 24 de decese din această cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri