„Copilul minune” din IT

Data publicării:
copil minune
Un băiat de 12 ani din Timișoara este "copilul minune" al școlii românești. Mircea Șerbănescu construiește roboți și creează siteuri. Îl uimeşte şi pe mentorul cu inteligenţa lui, iar profesorii îi predau materii de liceu ca să ţină pasul cu setea lui de a învăţa. Cu toate acestea, copilul cu zeci de premii se prezintă simplu.

„Mă numesc Mircea Șerbănescu, studiez la școala gimnazială nr.6. Îmi place foarte mult să programez și să codez”, se prezintă, succint „copilul minune”.

60 de premii la vârsta de 12 ani i-ar da dreptul puştiului să se prezinte un pic mai pompos. Mircea însă rămâne în banca lui, la informatica lui, pe care a descoperit-o...când era la grădiniţă. Îi plăcea să stea la computer şi a început să îşi creeze propriile jocuri. În clasa întâi, învăţătorul şi-a dat seama că are un mic geniu în clasă şi l-a trimis la un concurs pentru copiii mai mari. Mircea a uimit pe toată lumea.

„A făcut Abecedarul în Powerpoint în 2 săptămâni. Și bineînțeles, fiind mic și concursul fiind pentru clasa a III-a, a primit un premiu special”, povestește Nadia Șerbănescu, mama lui Mircea.

Dupa jocurile pe calculator, Mircea a trecut la alt nivel: a început sa construiasca roboţi de jucărie. A inventat şi un camion care nu mai are nevoie de baterii: este alimentat ...de la soare.

„Dacă lumina bate din partea asta, panoul solar, folosind un servomotor, se va întoarce spre direcția aceea”, povestește Mircea.

Programarea a fost urmatoarea etapă cucerită. Şi cum tot ce lucreaza este în limba engleza, a avansat uluitor de repede: în clasa a patra a dat examenul Cambridge pentru clasa a opta şi l-a trecut cu brio.

„Doamna dirigintă îi predă dintr-un manual de clasa a 9a. El acum fiind la 12 ani? Da”, continuă mama lui Mircea.

Şi nu este singura dovadă că în cazul lui Mircea nu profesorul uimeşte elevul, ci invers...

„M-am cam uimit ce ştie. Să fim serioşi. Am fost noi de vârsta lui... Adică eu am învăţat tot ce am învăţat după clasa a XII-a încolo. Lucru care... mmm... puţin te miră oţârucă pentru că sunt alţii mult mai mari care făceau oţârucă mai multe eforturi şi el prindea şmecheriile hai ştiu asta asta ştiu, asta facem, da gata e ok. Acum el face partea de robotică. E atât de mic şi e în stare de atât de multe”, povestește și Alexandru Bogdan Iatan, mentorul lui Mircea.

La 12 ani, Mircea este un băiat prea ocupat să mai joace fotbal. A primit şi comenzi pentru două site-uri. Una de la o artistă din Timişoara, alta de la Centrul Județean de Excelență Timiș. Pe ultimul l-a făcut în numai o săptămână.

„Vom vedea meniul, dedesubt un anunț care se schimbă periodic, descrierea centrului județean de excelență, obiectivele fundamentale și jos scrie informații și jos la copywrite scrie că este făcut de mine. Și pe numele meu este un link care duce la portofoliul meu”, explică copilul.

Mircea vorbeşte cu cuvinte pe care nu le prea auzi la copii de 12 ani. Şi planurile lui sunt la fel.

„Aş vrea să lucrez în freelancing dar mă gândesc şi să lucrez la o firmă. rep. Îţi place aici? Ai vrea să rămâi aici? Da. Vreau foarte mult să rămân în ţară”, conchide Mircea Șerbănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri