Sari la conținut

Corupţie în spitale | Anchetatorii au făcut şase percheziţii

Mită într-un spital public, pentru operaţii estetice, făcute la preţuri mai mici decât cele din sistemul privat. Este acuzaţia pentru care un medic chirurg din Braşov este cercetat de procurori. Acelaşi medic este acuzat şi de fraudarea unui examen, pentru angajarea soţiei sale într-un alt spital de stat din Braşov. 

Cele mai multe acuzaţii au fost formulate în ce-l priveşte pe medicul Sorin Velicu, de la Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, a Spitalului Judeţean Braşov. Anchetatorii au stabilit că, începând din 2013, medicul a cerut şi primit bani de la pacienţi, pentru operaţii estetice făcute la Spitalul Judeţean, la preţuri mai mici decât cele din sistemul privat. Este vorba, spre exemplu, de operaţii pentru corectarea formei nasului, pentru care pacienţii au plătit taxe la spital, dar şi câte o mie de lei, spun procurorii, mită la medic. Anchetatorii au probat 13 acte de luare de mită. Tot de numele chirurgului Sorin Velicu este legată şi acuzaţia fraudării unui concurs organizat pe 12 mai, pentru ocuparea unui post de medic radiolog la Spitalul de Pediatrie din Braşov. Procurorii spun că Sorin Velicu i-ar fi mituit pe doi din membrii comisiei de examinare, pentru a obţine angajarea soţiei sale pe acel post.

(R: Aveți ceva să vă reproșați, în legătură cu activitatea dumneavoastră?) Nu", dr. Sorin Velicu, Spitalul Judeţean Braşov 

Cei doi membri ai comisiei, acuzaţi de luare de mită, sunt medici radiologi la Spitalul Judeţean Craiova şi conferenţiari universitari la Facultatea de Medicină, a Universităţii din Craiova.

"Ei au primit bunuri şi alte foloase, vorbim de mese la restaurant, de alimente, de contravaloarea cazării în oraş şi nişte genţi şi pantofi", Adrian Aldea, purtător de cuvânt, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. 

„Aveți ceva să vă reproșați, în legătură cu activitatea dumneavoastră? Nu",  dr. Daniela Dumitrescu, membru în comisia de examinare 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov şi lucrătorii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi au făcut luni şase percheziţii, în Braşov şi Craiova. Două din percheziţii au vizat sediile unor instituţii publice.

"În urma percheziţiei, colegii au ridicat toate aceste bunuri oferite membrilor comisiei, precum şi suma de 17.000 de lei şi 14.930 de euro",  agent şef Gabriela Dinu - purtător de cuvânt IPJ Braşov. 

Potrivit Parchetului, banii au fost găsiţi în locuinţa medicului Mihai Popescu.

„Am o problemă personală de rezolvat. Aveți ceva să vă reproșați? Nicidecum", dr. Mihai Popescu, membru în comisia de examinare 

Niciunul din medicii aduşi la audieri marţi nu a recunoscut acuzaţiile. Chirurgul din Braşov, soţia lui şi cei doi specialişti din Craiova au calitatea de inculpaţi in acest dosar. Alături de ei, alte două persoane au fost inculpate până acum. Procurorii au fixat pentru toţi inculpaţii măsura controlului judiciar pe cauţiune. Fiecare din medici a plătit cauţiunea, în valoare de 15 mii de euro.

Reporteri: Mădălina Zamfir, Claudiu Loghin
Operatori: Richard Szabo, Mihai Stan