Crăciun românesc cu prăjituri galeze

Data actualizării: Data publicării:
img29314

Alternativa la tradiționalul cozonac românesc poate să fie...prăjitura galeză. Stabilită în urmă cu 3 ani la Timișoara, Heather Gilpin a adus o parte din țara sa natală, în România. Pregătește cu drag, mai ales acum, în apropierea sărbătorilor, dulciuri tradiționale din Țara Galilor pentru familia și prietenii din Timișoara.

Citește și: Zile libere în 2018 și calendarul sărbătorilor legale. Câte zile nelucrătoare pică în timpul săptămânii

Tradiții și obiceiuri românești de Crăciun. Ce se spune că e bine să faci în Ajun ca să îți meargă bine tot anul

Mesaje de Crăciun 2017. Cele mai frumoase felicitări și urări de sărbători

Heather Gilpin sau Hev, cum îi spun prietenii și familia, s-a mutat în urmă cu 4 ani din Țara Galilor, la Timișoara. A adus cu ea o parte din țara natală, bucatele tradiționale. De cele mai multe ori pregătește "welsh cakes" sau turte cu stafide, pe care le face cu ingrediente comandate din Țara Galilor și după o rețetă veche de sute de ani.

"Am învățat rețeta de la mama mea dar a fost transmisă din generație în generație și este din vremea în care romanii au adus strugurii pentru că până atunci nu am avut stafide sau coacăze, produse rezultate din struguri uscați. MUSCĂ Rețeta originală este de când au venit romanii iar bunica mea a păstrat-o", spune Heather Gilpin.

Turtele cu stafide sunt la fel de îndrăgite de galezi precum clătitele de români și au început să prindă rădăcini și la Timișoara. Sunt ușor de făcut și nu cer multe ingrediente. 2 ouă, puțin unt, făină, scorțișoară și zahăr. Hev pe frige pe o plită, care le fac ca și rețeta, este moștenire de familie.

"Unii spun că e o piatră încinsă. E făcută pentru prăjituri și e din fontă. A fost transmisă din generație în generație și chiar a fost folosită. E o parte din mama mea", continuă galeza.

Cel mai mare fan al turtelor galeze pregătite de Hev, este chiar soțul ei. Împreună s-au mutat din Țara Galilor în România, când Steve a primit o ofertă de lucru în Timișoara.

"Uite, e prima prăjită, ai grijă că e caldă." "Mănânc aproape orice, după cum se vede, dar dacă ar fi să aleg ceva preferat ar fi trufele", spune Steve, soţul lui Hev.

"Îmi place să văd oamenii că mănâncă ce pregătesc eu. Să le văd reacțiile MUSCĂ Și să aud mmm și wow și să mă întrebe ce am pus în tort, e ceea ce mă face să mă simt bine", spune Heather.

Turtele cu stafide reprezintă alternativa perfectă la tradiționalul cozonac românesc, spune Hev. O parte dintre prăjiturile pe care le face, le și comercializează online, cu prețuri între 5 și 150 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri