Sari la conținut

Crișcior | De două luni fără apă potabilă

Fără apă la robinete de mai bine de două luni. Este situația în care trăiesc peste 200 de oameni din comuna hunedoreană Crișcior. Conducta principală de apă, montată cu mai puţin de doi ani în urmă, a înghețat. Localnicii susțin că muncitorii nu au îngropat-o la adâncimea corespunzătoare, adică la mai mult de 80 de cm sub pământ. Firma care a efectuat lucrarea și care este furnizorul de apă din județ dă vina pe temperaturile scăzute și spune că remedierea problemelor va mai dura câteva săptămâni.

Cele mai multe gospodării, 50 la număr, afectate de lipsa apei potabile sunt pe strada Moților din Criscior.

„De aproape 3 luni, mai bine de 2 luni, aproape 3 luni, așa-i?”

„Cum vă descurcați fără apă? Foarte rău. Și avem și noi fântână aici, apa îi tulbure, îi cu galiță, mai mergem și aducem de la vecini.”

„Nu este bună nici măcar de spălat, pt că rufele albe nu le-aș putea spăla cu apa din fântâna mea, pentru că e foarte gabenă și tulbure.”

Oamenii susțin că de vină sunt muncitorii de la Apaprod, furnizorul de apă, pe care îi acuză că nu au îngropat țeava la adâncimea corectă și nici nu au acoperit-o apoi bine.

„Părerea mea îi că îi de proastă calitate. De ce? No, or băgat-o la 60 de centimetri.”

„Or pus piatră, n-or pus nisip, nimic.”

„Ei or băgat-o la 30, la 30 de centimetri, uite aici pe panta asta în sus dacă îi băgată la 25 de centimetri.”

Oamenii au depus în ultimele săptămâni zeci de reclamații la Apaprod. Ei spun că muncitorii au venit, au săpat gropi, după care le-au acoperit la loc. Abia astăzi muncitorii par să se fi apucat serios de treabă.

„La cât ar fi trebuit băgată? La 90. Și la cât e băgată? Păi undeva la 50, 60 în unele zone... adică 20, 30 de cm diferență? Nu chiar. Deci există zone unde îi mai la suprafață”, explică Cristian Luca, reprezentant Apaprod.

„Au venit echipe de la Apaprod Deva, o fost echipă de la Apaprod Brad, de la echipa pe care o au pe Criscior, au încercat, au săpat, au încercat să dezghețe, dar n-au reușit”, admite Gelu Polverea, viceprimarul comunei Crișcior.

Noua conductă de apă de pe strada Moților a fost montată în 2015. Țeava a fost cumpărată de primărie, cu 10 mii de lei, iar lucrarea a fost efectuată gratuit de furnizorul de apă.

„În ultimii ani nu s-au mai înregistrat minus 10 grade zile întregi, din acest motiv a înghețat atât branșamentul lor, executat în regie proprie, cât și rețeaua de alimentare cu apă”, precizează Andreea Morogan, purtătorul de cuvânt al Apaprod Deva.

Conductele de apă au înghețat și pe alte străzi din comună, dar pe porțiuni mai mici. Și aici lucrările de introducere a rețelei de apă au fost făcute tot de muncitorii de la Apaprod.