De Anul Nou, cu mocăniţa

Data publicării:
mocantia
Zeci de localnici și de turiști din Țara Zarandului au ales să înceapă noul an într-un mod tradițional. Au călătorit cu un tren de epocă între localitățile hunedorene Brad și Criscior. Traseul de 15 kilometri cu mocăniţa a durat o oră și jumătate, pentru că locomotiva cu abur și cele două vagoane nu pot circula cu mai mult de 15 km/oră.

„Din obiectiv industrial, mocănița a devenit obiectiv turistic. În fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă, trenul de epocă este pus în funcțiune pentru copiii din zonă și pentru turiștii care ajung în Țara Zarandului” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Plimbarea cu mocănița i-a fascinat pe călători. Pentru ei călătoria cu trenul de epocă a fost cea mai bună modalitate de a începe anul.

„Ne întoarcem în timp și ne amintim, cel puțin eu, de anii copilăriei, când venea trenul mare și scoatea un fum și stăteam toți acolo pe peron și îl așteptam.”

„E minunată ideea și pentru noi e prima dată, copilul de mult și-a dorit să se plimbe cu trenul și chiar e ceva senzațional, noi venim din altă zonă.”

„Ne-am dorit tare mult să venim cu copilașii, cu familia, și să petrecem o zi de neuitat cu mocănița.”

Locomotiva cu abur a mocăniței a fost construită cu mai bine de 60 de ani în urmă, iar linia ferată îngustă pe care circulă a fost inaugurată la începutul secolului trecut, în 1907.

„Viteza ei normală de circulație e de 30 de kilometri la oră, dar având în vedere liniiile industriale, se circulă cam cu 5-15 la oră, alimentarea locomotivei e cu cărbune și lemn”, explică Sorin Șchioapa, mecanic locomotivă.

Prețul unui bilet dus întors este de 10 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți. În timpul călătoriei, turiștii pot cumpăra ceai, cafea sau dulciuri de la vagonul restaurant al trenului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri