De la capitală culturală europeană, la reper turistic

Data publicării:
SIBIU TURISTIC

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a făcut din acest municipiu o marcă a culturii europene şi mondiale. Trupe de teatru stradal, saltimbanci, sute de actori români și străini vin aici vară de vară și transformă orașul într-o imensă scenă de teatru.

"Sunt foarte puține capitale, orașe foste capitale culturale europene care au demonstrat un lucru indubitabil cum l-a demonstrat Sibiul: că după sărbătorire, evenimentele culturale, investiția în cultură a crescut", Constantin Chiriac, preşedinte Festivalul de Teatru.

E o nebunie frumoasă, dar o nebunie care a beneficiat de atenție și investiții serioase. Nimic nu se pierde însă. Zecile de mii de turiști lasă sume impresionante în buzunarele intreprinzătorilor locali și, implicit, în bugetul comunității.

"Banii care se investesc, și e o sumă uriașă, vorbim de 12 procente din bugetul local, reușește să aducă înapoi prin calitatea evenimentelor și impactul asupra orașului 16% în final", Constantin Chiriac, președintele Festivalului de Teatru de la Sibiu.

Ce altădată vedeam doar în filme, Sibiul ni-l oferă de 11 ani. Cel mai frumos târg de Crăciun din România contribuie și el afluxul uriaș de turiști. .

"În fiecare vară, în fiecare weekend, se întâmplă ceva în Sibiu, dar Sibiul a rămas cu Festivalul de Crăciun. Toată lumea vine aici, inclusiv din alte orașe. Vin pentru Târgul de Crăciun, mănâncă ciocolată și alte chestii", turist.

"Prima ediție a Târgului de Crăciun a fost chiar anul 2007. Desigur, era ultimul eveniment din oraș după o serie lungă de evenimente care au făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană. La acel moment a fost un prim test, un prim târg mult mai mic de ce știm în prezent ce s-a desfășurat în Piața Mică din Sibiu și au existat 38 de standuri la acel moment. Era oricum o creștere de ce se știa în Sibiu", Andrei Drăgan, organizator al Târgului de Crăciun din Sibiu.

Turiști din țară și nu numai includ Sibiul pe lista orașelor de vizitat. Sunt atrași de arhitectura locului, dar și de lista lungă de evenimente culturale de aici. .

"Am înțeles că a fost un oraș cultural în urmă cu ceva timp și, cu siguranță, acest lucru a fost un beneficiu", turist străin.

"Este foarte, foarte frumos, complet diferit. Foarte nemțesc, să zicem,. Adică, poți să simți influența saxonilor în arhitectura caselor și a bisericilor, de exemplu", turist străin.

Anul 2007 a fost scânteia care a pornit totul. Iar cei care au primit încrederea sibienilor nu au mai luat piciorul de pe pedala de accelerație.

"Şi pentru că la anul vom fi regiune Gastronomică Europeană îmi permit să vorbesc în termeni gastronomici pentru că noi nu vorbim doar de dezvoltare prin cultură, ci de dezvoltare în ansamblu a Sibiului. Și atunci, aș spune că meniu de bază sunt investițiile pe care le facem în infrastructură, în reabilitarea cartierelor, în parcuri, în școli. Deci, tot ce vedeți că se întâmplă în Sibiu. Iar felia de tort este investiția pe care o facem în cultură", Astrid Fodor, primar Sibiu

Orice turist care vizitează Sibiul trebuie să ajungă și la vestitul deja Muzeu Astra. Care și el a intrat în hora evenimentelor ce atrag anual zeci de mii de turiști.

"Din punctul meu de vedere, Sibiul a crescut în efervescență, a crescut în numărul actelor culturale, în schimb, a avut un pic și de suferit pentru că în momentul în care sunt foarte multe acțiuni și evenimente culturale, nu tot timpul, calitatea este una care să exceleze, dar sunt evenimente care au demonstrat că această creștere bună calitativ există, cum ar fi Festivalul de Teatru, Astra Film Festival, Astra Multicultural, un nou eveniment apărut pe scena din Sibiu, în Muzeul din Dumbravă", Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra Sibiu.

Și pentru că turism fără infrastructură nu prea e posibil, aeroportul din Sibiu a jucat un rol cheie în această ecuație a succesului. Doar în 2017 pe aici au trecut peste 500 de mii de pasageri.

"Sibiul este foarte frumos, față de alte orașe din România. Noi am fost înainte în alte județe din România, dar Sibiul este mult mai plăcut. Oamenii sunt drăguți și vorbesc engleza mai mult decât cei din alte țări", turist din Israel.

"Foarte multe lucruri de vizitat sau de plimbat efectiv aiurea pe străzi", turist din Bucureşti.

Acum, Sibiul se pregătește febril, din nou, să intre în istorie. Toată lumea e cu gândul la summit-ul istoric ce va avea loc aici pe 9 mai, de Ziua Europei. Toți liderii europeni vor fi la aici iar orașul va deveni bornă pe drumul construirii blocului comunitar. Summit-ul de la Sibiu va stabili clar ce se va întâmpla cu Uniunea după ce Marea Britanie a decis să ne părăsească.

Reporter: Mădălina Micu / Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri