De la piață, în instanță

Data publicării:
piata

Modernizarea uneia dintre marile piețe agroalimentare ale Timișoarei a fost sistată din cauză bâlbâielilor autorităților și firmelor implicate în proiect. Lucrarea a fost oprită după ce au apărut nereguli pe șantier şi s-au prăbușit şi două grinzi acolo. Primăria dă acum în judecată şi proiectanții, și executanții lucrării. În tot acest timp, comercianții sunt mutați dintr-o parte în alta a orașului.

Nici n-a început bine, că modernizarea Pieței Badea Cârțan din Timişoara a și fost oprită din cauza neînțelegerilor apărute între primărie și firmele tocmite să se ocupe de proiectare şi execuție.

"E jale", spune un piețar.

E descrierea scurtă a pieţarilor, atunci când vine vorba de condițiile în care își vând produsele. Piața a fost închisă în septembrie pentru modernizare, iar comercianții au fost mutați în altă zonă a orașului. Lucrările au fost însă oprite o lună mai târziu. Executanții spun că nu pot face reabilitarea conform proiectului și acuză presiuni din partea autorităților locale.

„Inginerii firmei noastre au trimis specialiștilor lui Nicolae Robu peste 40 de adrese, în care au semnalat numeroasele omisiuni/ greșeli/ vicii de proiectare, care au fost ignorate. (...) Dacă am fi continuat lucrările, în conformitate cu proiectul tehnic, Piața Badea Cârțan ar fi reprezentat un real pericol, pentru că acolo putea oricând să izbucnească un incendiu de proporții" - Sursa: Comunicat de presă - executantul lucrării

Pe de-altă parte, firma care a realizat proiectul spune că de vină este constructorul, care ar fi folosit materiale proaste și nu pe cele recomandate.

„La punerea în operă, executantul nu a respectat întocmai conținutul proiectului și alcătuirea elementelor constructive și a folosit materiale neagrementate și necertificate calitativ pentru această construcție" - Sursa: Comunicat de presă - proiectantul lucrării.

Deocamdată, modernizarea pieței e în blocaj. Şi asta, în condițiile în care primăria a plătit 30 de mii de euro, în avans, firmei constructoare și alte aproape 6 mii de euro proiectantului. Autoritățile au comandat o expertiză independentă, pentru a afla cine este de vină pentru situație.

„Așteptăm decizia finală a expertizei, să vedem. Poate trebuie reproiectat, poate să fie greșeală de execuție la lemn, poate să fie greșeală din montaj", a declarat Victor Ștefan, directorul Piețe S.A.

"Proiectanții dau vina pe executanți, executanții pe proiectanți. Ce-o să facem? Va stabili instanța de judecată", a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Până la o decizie a instanței, comercianții vor rămâne în continuare în frig şi în vânt.

"Tot așa cum a fost, numai că ne-au mutat să stăm în apă, prin ploaie. Ne-au mutat aiurea și aici venim tot în frig. Au zis că închide, că face, acoperă și ia uite", a declarat un comerciant.

"Mutarea asta, greutatea. Cară boarfe, du-te vino, suntem învățați cu chinuiala", a declarat alt comerciant.

Modernizarea Pieței Badea Cârţan ar fi trebuit să se încheie în mai puțin de trei luni. Valoarea totală a lucrării este de 233 de mii de euro.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri