Deficit de specialiști IT

Data publicării:
deficit it
Companiile din domeniul IT din Timișoara găsesc din ce în ce mai greu specialiștii de care au nevoie. Numărul absolvenților din facultățile de profil este la jumătate față de cererea de pe piața muncii. Și mai mult decât atât: mulți dintre ei aleg să accepte oferte de lucru din străinătate, cu un salariu mai mult decât dublu. În momentul de față sunt aproximativ 13.000 de ingineri în IT în Timișoara, insuficient pentru ritmul de creștere al companiilor din domeniu.

Companiile multinaționale din Timișoara încearcă să atragă specialiștii din domeniul IT și nu numai prin pachete de beneficii, posibilitatea de a lucra pe proiecte în aceeași companie dar în altă țară dar și cu salarii peste media din România. Cu toate acestea devine din ce în ce mai greu să găsească personalul necesar.

„Vedem că sunt din ce în ce mai mult companii în Timișoara și atunci efortul nostru de recrutare este unul mai ridicat era acum câțiva ani. Nu am avut până acum situații în care să mergem în altă țară dar din când în când facem așa numitele Job Caravan. Am fost spre exemplu anul acesta cu o caravană țintită pe producție în Oradea, Lugoj, Deva, Craiova și pot spune că am avut rezultate”, admite Anica Stoica, managerul de resurse umane al unei companii.”

Un salariu peste medie nu mai este suficient pentru a ține un inginer IT în companie sau în țară.

„Se presupune că în acest moment România ar avea nevoie cam de dublul numărului de absolvenți pe care universitățile îl produc. Este însă o criză care vine și din interiorul companiilor atâta vreme cât trebuie făcute eforturi mai multe pentru a reuși să motivâm angajații, să îi cultivăm și să creăm suficiente oportunități să își dorească să rămână în continuare aici”, explică Florentin Iancu, liderul Sindicatului IT Timișoara.

Au început să apară semne timide din partea companiilor de reorientare chiar spre alte țări, când vine vorba de recrutare.

„Lumea recrutează și aduce ușor, ușor angajați din Serbia, sunt cazuri destul de puțin frecvente dar încep să existe oameni care vin din București și se angajează în Timișoara. Cred că avem nevoie în continuare de un influx mult mai mare de profesioniști în acest domeniu”, susține Radu Ticiu, președintele Asociației Banat IT.

În opinia mediului universitar, deficitul de personal din IT ar putea scădea numai în condițiile în care dezvoltarea de politici publice naționale evoluează într-un ritm mai alert.

„Noi am primit un număr de locuri care a fost suplimentat cu locuri destinate numai pentru admiterea la facultățile care au ca și principale direcții cele care asigură competențele pe zona IT”, completează Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Universitățile din Timișoara „produc”, anual, aproximativ 800 de absolvenți în domeniul IT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri