Deținuți, dar în libertate

Data publicării:
detinuti

În fiecare zi, în orașul de pe Bega, aproximativ 200 de deținuți de la Penitenciarul Timișoara demonstrează că se pot reintegra în societate. Părăsesc dis-de-dimineață celulele și se îndreaptă spre locul de muncă, fără să fie însoțiți de vreun reprezentant al închisorii. Sunt persoane private de libertate, care își execută pedeapsa în regim deschis. Sunt oameni care resimt mai ușor perioada petrecută după gratii și care, după eliberare, se reintegrează în societate mai repede.

Detenția nu este sinonimă cu condamnarea la izolare socială și nici cu excluderea de la activitățile unui om liber. O demonstrează în fiecare zi cele aproape 200 de persoane care lucrează în regim deschis, de la Penitenciarul Timișoara.

Deținuții care lucrează în regim deschis sunt conduși până la poarta închisorii în fiecare dimineață. De acolo, sunt preluați de transportul asigurat de angajator până la locul de muncă. Sunt pe cont propriu.

Petru a fost închis pentru furt. A primit o pedeapsă de 4 ani și jumătate. Acum lucrează într-un atelier de piese auto de 1 an și 2 luni. Fără pază. Peste 2 săptămâni va fi eliberat. Locul de muncă îl are asigurat și după ce își va ispăși pedeapsa. (Pentru montaj - Petru e cel cu șapcă. Îl găsim și la 04:10:20)

 "Venind aici mi se duce gândul că aș fi la pușcărie. Aici, cu oamenii, civilii de aici nu ne consideră deținuți. Ne consideră oameni ca și ei. Ne înțelegem bine", a declarat Petru Mocanu, deținut angajat.

"Lucrăm mai mult pentru zile câștig, să ajungem mai repede la eliberarea condiționată. Primim și în jur de 7-8 sute de lei lunar. Este bine că ajutăm și familia acasă", a spus Cosmin Marinescu, deținut angajat.

Între 30 și 50 de firme semnează în fiecare an contracte cu penitenciarul din Timișoara pentru angajarea deținuților.

"Muncesc, se comportă exemplar, fără niciun fel de probleme. Se integrează în colectivul firmei. Nu am avut probleme cu deținuții", a spus  Alexandra Ardelean, angajator

"Asta-i o problemă a societății noastre, că încercăm să îi izolăm pe cei care nu ne convin și trăim cu o frică față de ei. După ce ajungi să interacționezi cu persoanele private de libertate îți dai seama că sunt niște oameni care la un moment dat au greșit", a declarat Rareș Fășia, angajator.

Și Victor a greșit. Mai are 2 luni din pedeapsă. Între timp recondiționează mobilier.

"De când am ieșit de pe carantină n-am lipsit o zi de la muncă. Te ajută psihic să muncești? Da, nu stai pe cameră, ieși la muncă, trece timpul altfel și câștigi și zile pentru eliberare mai repede", a declarat Victor Ganea, deținut angajat.

 "Îi avem în toate domeniile de activitate, în fabrici, la spații verzi, lucrează cot la cot cu angajații firmei respective MUSCĂ În 2017, din munca prestată de deținuți s-a virat la bugetul de stat 8 milioane de lei", a spus Georgică Alexeev, comisarul-șef al Penitenciarului Timișoara.

Beneficiile nu sunt doar de ordin financiar.

"Contează enorm de mult pentru ei pentru că în afară de faptul că se simt stigmatizați și că și-au rănit familiile fiind închiși, acest lucru îi ajută să fie mai aproape de ei", a declarat Ramona Ilieș - purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

În penitenciarul din Timișoara sunt aproape 1000 de deținuți.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri