40.000 de euro pentru un loc în biserică

Data publicării:
SATANA SIBIU

De zeci de ani, familiile înstărite din Poiana Sibiului oferă sume generoase ca să obțină una dintre stranele care se eliberează, după ce fostul proprietar a decedat. Ca la orice licitațe, cine oferă suma mai mare primește locul. Anul acesta, un enoriaș a plătit peste 40.000 de euro pentru o strană.

Miza a fost și mai mare de această dată, pentru că biserica se renovează, iar stranele vor fi noi. Prețul de pornire al licitației a fost 2.000 de lei.

"E o strană, așa, nu-i cine știe ce, să zici no, vai de mine.  Stranele de femei, care-s dincoace de... Deci femeile stau acolo. Și pe acolo se mai licitează câte una la preț mai mare, dar aici se licitează la preț mai bun, știți... Pe vremuri, aici numai bărbații stăteau, știți ", spune Ioan Răduleţ - preot. 

Preotul care slujește în această biserică spune că nu are niciun control asupra banilor care se strâng și care merg către consiliul parohial. Aşa se face că biserica este pavată cu marmură şi are încălzire în pardoseală.

"Uitați-vă la mine, că sunt cu Sfânta Cruce în mână și m-am împărtășit. Eu nu zic că nu am mințit în viața mea, dar nu sunt un mincinos și mai ales în sfânta biserică. Deci eu nu sunt un om care să umble după bani. Puteți să întrebați deci nu am treabă cu banii lor. Vă spun sincer ", povsteşte Ioan Răduleţ.

Enoriaşii de rând se plâng, însă, că stranele stau mai mult goale.

"Dacă vine un om și nu-i nimeni aici, că ei sunt tot la oi și vin bătrânii care se bagă acolo, în strană, pe urmă îi critică. Îi spune la părintele și zice să nu mai intri în strana aia că, vezi tu Doamne, și-o plătit-o el. Și el îi la oi luni de zile și vine din Paști în Crăciun și tu, care mergi zi de zi, nu poți să mergi să stai și tu un pic, că poate mai sunt și oameni bolnavi şi strana stă goală ", spune un localnic. 

Nici cel care a licitat suma fabuloasă pentru o strană VIP, aproape de altar nu a fost de găsit. Localnicii ştiu că omul este plecat mai mult oile şi strana lui va rămâne goală până la slujba de Crăciun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri