7.000 de locuitori, nicio ambulanţă

Data publicării:
AMB DOFTANA

La poalele munţilor Baiului, comuna Valea Doftanei este formată din satele Teşila şi Trăisteni, întinse pe aproape 30 de kilometri pătraţi. Cel mai apropiat oraş, Câmpina, se află la 35 de kilometri. Însă, din cauza distanţelor mari dintre case şi a drumurilor de munte, ambulanţele ajung greu la urgenţe. Iarna, în cel mai bun caz, într-o oră.

"E nevoie, pentru că e mai izolată şi populaţia e destul de numeroasă şi probleme sunt. Chiar eu am avut probleme cu unul din băieţi şi până a venit a trebuit să găsim o maşină, să îl duc la spital", spune un localnic.

"Sunt destule situaţii când nu a avut lumea maşină, până vine salvarea, până anunţă, până nu ştiu ce, e destul de greu", spune un localnic.

Pentru orice necaz, cei peste 6 mii de locuitori ai comunei meg la medicii de familie care lucreazã de luni pânã sâmbãtã.

"Lunea sunt până la ora 3:00 şi după aceea am două ore de teren şi, în restul săptămânii, până la ora unu am cabinet şi după aceea două ore de teren. Am avut multe cazuri grave, da... Accidente vasculare, care necesitau să ajungă la spital cât mai repede, hemoragii digestive, fracturi deschise, naşteri, am avut la dispensar naşteri", spune Cristina Brătilă - medic de familie.

Primăria a cerut încă din 2012 ca unitatea locală de pompieri să fie dotată şi cu o autospecială SMURD, dar până acum nu a existat un vehicul disponibil.

"Este de datoria Ministerului de Interne este să doteze aceste unităţi, din zonele şi din localităţile mai îndepărtate. Un medic de familie, vă daţi seama, ce poate să intervină? Decât la minimul necesar, în caz de urgenţe", spune Ioan Manea - primarul comunei Valea Doftanei.

"Noi avem personal pregătit ca paramedici iar atunci când vom primi ambulanţe tip B vom dota toate aceste structuri de intervenţie şi, mai mult decât atât, vom realiza mai multe structuri de intervenţii", spune Nicolae Popescu - şef ISU Prahova. 

Comuna Valea Doftanei este a doua din ţară ca mărime. În zona de nord a acesteia au fost construite în ultimii ani în jur de 700 de case de vacanţă şi pensiuni.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri