A crescut numărul furturilor de lemn din pădure

Data publicării:
FURTURI LEMN 031013

Pentru că nu mai puteau face faţă furturilor de lemn din pădure, reprezentanţii Ocolului Silvic din Săcele au cerut sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei pentru a păzi pădurea. Ei şi-au construit un punct de pază, la marginea localităţii, cu vedere la DN1A, tocmai pentru că de aici a fost sustras cel mai mult lemn în ultima perioadă.

Pădurarii spun că au prins zeci de hoţi în această toamnă. Neoficial ne-au spus că uneori romii din cartierul vecin fac diversiuni ca să scape de poliţie. Sună la 112 şi anunţă un eveniment fictiv în altă zonă a cartierului, iar echipajul de poliţie, care păzeşte pădurea, merge de urgenţă acolo. Hoţii pot, astfel, să fugă mai uşor de pădurari. La Săcele, anul trecut, s-au tăiat ilegal aproape 5.000 de metri cubi de material lemnos, cu un sfert mai mult decât în 2011. Anul acesta, furturile au crescut cu 37%.

"Marea majoritate a acestor evenimente au loc în Săcele, 70%, apoi avem 10% în zona Hoghiz. Anul trecut am constatat 320 de contravenţii la furturi de lemn, anul acesta am constatat 420, deci o creştere cu 100 de contravenţii", declară Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov  

La Tărlungeni, în schimb, pădurarii se laudă că au înteţit paza pentru cele 6.000 de hectare de pădure, pe care le au în proprietate, cu spijinul unei firme de pază şi al Poliţiei Locale din comună.

"În urma situaţiilor întocmite de către Ocolul Silvic, avem întocmite 63 de procese verbale pentru contravenţii, două procese verbale de infracţiuni, iar ca volum, s-au sustras din pădure circa 60 de metri cubi, în general lemn de foc, lemn usact, subţire", afirmă Gabriel Oprin, inginer silvic pază şi protecţie Tărlungeni.

Pentru că 85% dintre locuitorii din Tărlungeni se încălzesc cu lemne de foc, cei mai mulţi au început încă din vară să-şi facă stocurile. Cei mai mulţi s-au speriat de iarna timpurie şi s-au grăbit să cumpere în plus. Oamenii recunosc că romii vin cu căruţele pline cu lemne furate, ca să le vândă.

Persoanele care sunt prinse la furat de lemn din pădure riscă amenzi cuprinse între 200 şi 5.000 de lei, iar firmele, între 10.000 şi 50.000 de lei. Din păcate, 90% din amenzile date de poliţişti nu sunt plătite. Anul trecut, Poliţia Braşov a înregistrat 47 de dosare penale pentru furturi din păduri, iar în acest an, 70.

CONTENT

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri