Sari la conținut

A început distribuirea alimentelor de la UE

De teamă că vor rămâne fără alimente, mulţi dintre beneficiari s-au aşezat la coadă, la sediul Direcţiei de Serivicii Sociale, încă după miezul nopţii. Înghesuială a fost şi în localităţile mai mici ale judeţului, în locurile alese de primării pentru distribuirea alimentelor.

"Merită, nu merită, ce să-i facem? Asta e situaţia, asta e viaţa pe care o avem", spune o braşoveancă.

Fiecare beneficiar a primit două cutii, cu 800 de grame de paste, patru litri de ulei, patru kilograme de zahăr, şase de făină, şase de mălai şi 24 de conserve de porc, vită şi pateu.

"Nu mai rezistam decât o lună, o lună jumate cu ce mai avem şi restul mergem cu ziua unde apucăm", spune un beneficiar.

Finanţarea ajutoarelor alimentare este asigurată de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional "Ajutorarea Persoanelor Defavorizate". Primesc alimente beneficiarii de venit minim garantat, de alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii cu îndemnizaţie de până la 400 de lei, pensionarii cu venituri sub 400 de lei pe lună, persoane cu handicap şi beneficiarii unor legi speciale.

"La nivelul judeţului sunt 66.500 de beneficiari, aceasta însemnând listele existente la ora actuală. Listele suplimentare sigur că vor aduce un surplus, dar e greu de estimat, însă cred eu până în cinci la sută", a spus Mihai Mohaci, subprefect Braşov

Pentru ridicarea pachetelor, beneficiarii trebuie să se prezinte personal la punctele de distribuţie. În caz contrar, aparţinătorii au nevoie de o procură pentru a putea ridica alimentele.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: George Oltean