Sari la conținut

Academicieni premiaţi

34 de academicieni din ţară şi din străinătate au fost invitaţi la castel pentru a lua parte la dejunul oferit de Casa Regală. Înainte de toast, invitaţii au ascultat intonarea imnului regal.

"Aş vrea să vă spun că suntem foarte onoraţi de primirea pe care ne-o faceţi şi de urările pe care le-aţi adresat Academiei Române", preşedintele Academiei dr. acad. Ionel-Valentin Vlad.

În cistea academicienilor, angajaţii castelului au aranjat masa în Salonul de muzică, cu tot protocolul aferent: veselă aurită, pahare de cristal şi sfeşnice cu lumănări aprinse.

"Au fost alese flori în culorile drapelului naţional pentru a celebra această Aniversare importantă a Academiei Române ca o instituţie a statului şi de fapt şi legătura între Academie şI Familia regală Care va aniversa tot 150 de ani în luna mai", Sanda Gătejean - director de protocol al Casei Regale. 

Invitaţii au avut un meniu uşor: supă cremă de sparanghel, pui cu orez sălbatic, iar la desert, o prăjitură cu mousse de ciocolată.

"Academia Română A fost pentru regele Carol I un copil de suflet. A ocrotit-o, a fost preşedinte de onoare, a fost protectorul ei şi relaţia noastră pe tot parcursul existenţei a fost una benefică", preşedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad.

"Ne-am amintit cu toţii de figura regelui Carol I, ctitorul Peleşului şi într-un fel al Academiei Române pot sa va spun că musafirii noştri, care reprezintă Multe Academii din Europa au fost impresionaţi de nivelul de atunci al României şi de nivelul la care suntem astăzi", Razvan Teodorescu - academician. 

Cu ocazia vizitei la Peleş, invitaţii au făcut şi un scurt tur al domeniului regal.

Reporter: Mădălina Zamfir / Operator: Lucian Păculea